Kosovari koji žive i rade u inostranstvu, najviše u Švicarskoj, Njemačkoj ili Italiji, imaju problema kada uđu na teritoriju Kosova. Oni moraju naknadno da plaćaju osiguranje svojih vozila što stvara dodatnu gužvu, nervozu a i finansijski ih košta.

Vozači koji kolima ulaze na Kosovo plaćanje osiguranja za automobile smatraju neregularnim. Oni su, kažu, to već platili u zemljama gdje žive i rade. Zašto bi to ponovo radili. Neki kažu da i kada to plate, osiguravajuća društva ne odgovaraju ako dođe do nekog incidenta.

“Mi smo osiguranje platili u Švicarskoj a sada nam ponovo tarze i ovdje da za 15 dana boravka na Kosovu platimo 200 eura. Ovo je prava katastrofa” , kaže jedan od vozača.

Prošli smo cijelu Evropu, a ovdje nam traže da ekstra platimo. Ima li to logike. Skoro svi ćemo izbjegavati da na Kosovo dođemo ovim putem – mišljenja je drugi.

Na granici treba da čekamo sat ili dva. Gdje nam je računica. Od Švicarske smo proputovali dvije hiljade kilometara i sada nas ovdje zadržavaju i moramo da cekamo toliko dugo – ističe treći.

S ozbirom na plaćanje osiguravajuće kompanije ne vode računa ako dođe do nekog saobraćajnog incidenta. 

Zadržavanje na granici potvrđuje i poručnik Fatmir Bllaca, operator granice na Vrbnici.

“Oni terba da čekaju kako bi osigurali  automobile, a s obziron na potpisani spoarzum očekujemop povećan broj radnika. Kasni se međutim u tome i evidentna je pometnja u osiguravajućim drustvima”.

“Za sve ovo koorinator osiguravajućih društava Dura Dragotela  kaže da je čekanje bilo trenutno i zato je došlo do gužve. Zapošljeni su dodatni radnici i vise se ne očekuju tolike guzve ”.

Jedan od vozača automobila kaže da problemi nastaju prilikom dolaska iz Dursa u Albaniji.

Iz Švicarske došli smo preko Dursa.  Nismo zadovoljni jer nas je policija proveravala puna tri sata. Mnogo smo izmlaltretirani u luci Durs – kaže on.

Na ovoj granici kašnjenje je samo za komercijalna vozila i to zbog malog broja carinarskih šaltera. 

Umjesto 60 hiljada osoba koji su prošle godine prešli kosovsko-albansku granicu i obrnuto,  do juče je ta brojka iznosila vise od 300 hiljada što je rekord, tvrdi poručnik Bllaca.

Bllaca na kraju podsjeća da svi oni koji putuju za Albaniju ili Crnu Goru, preko Skadra u Albaniji, moraju imati putna dokumenta, prije svega kosovski pasoš ili ličnu kartu. U suprotnom neće moći da otputuju u Albaniju ili Crnu Goru.