Vlasnici zemljišta gdje proalzi autoput Vrbnica-Prizren-Meradre 25. juna su dobili riješenje od nadlježenih organa gdje im je saopšteno da će im deposjedovano zemljište u zavisnosti od kategorije biti plaćeno od 250 do 3000 eura po aru. Većina je zadovoljna cijenom, ali to nije slučaj sa svima.

Radovi na autoputu Vrbnica-Prizren-Priština-Meradre, vrijedni oko 700 miliona eura se polako intenziviraju. Ovih dana primljen je veliki broj aplikacija za zapošljavanje, najviše mašinista i vozača, ali i građevinskih radnika koji su angažovani na izgradnji radničke baze koja se nalazi na oko kolometar od Žura prema Prizrenu.
 
Baza je locirana na nekoliko hektara zemljišta kojeg plaća konzorcijum Bechtel-Enka, amričko- turski izvođač radova.
 
Sama trasa autoputa međutim prolazi kroz privatni posed. Odmah nakon određivanja trase pozvani su vlasnici i objašnjena im je procedura i cijena koja zavisi od kategorije zemlje. Mnogi su, pouceni lošim iskustvom još iz perioda eksproprijacije, bili skeptici.
 
Kako je sada? Bedri Hoxha, predsatvnik sela Žur kome su zbog autoputa zauzete tri parcele, relativno je zadovoljan nadoknadom.
 
“Oko 70 odsto vlasnika zemljišta su zadovoljni cijenom. Među njima ima i nezadovoljnih naravno. Ima slučajeva gdje su nadoknade jako realne, ali ima i nerealnih. Druga kategorija zemljišta u ataru sela Vljašna nije realno plaćena“, kaze Hoxha, a što se njegovih parcela tiče:
 
“Za dvije parcele ispalćene su mi vrlo realne cijene, a treća nije onako kako sam ja predvideo. Ima nezadovoljnih pa smo formirali komisiju koja će sakupiti sve ove slučajeve i službeno se obratiti nadlježnima iz kancelarije premijera Thaçija, ministarstvu za ekonomiju i minisatrtvu za saobarćaj i telekomunikacije.
 
Jakupu Hoxhi takođe iz Žura je izgaradnjom autoputa zauzeto oko 70 ari zemlje.
 
“Cijena nam je ispala tri hilajde po aru ili 30 eura po metru kvadratnom. Tom cijenom ja sam lično zadovoljan. Međutim ima i takvih kojima je ispalaćena vrlo nsika cijena, samo 250 eura po aru, sto stvara nezadovoljstvo u narodu”.
 
Koja će cijena biti kada radovi krenu kroz ravničarski i plodni dio prizrenskog polja ostaje da se vidi.