Povodom smjene na čelu komande borbenih grupa sektora Jug juče je u prizrenskoj kasarni komandant KFOR-a Markus Bentler održao press konferenciju na kojoj je govorio o aktuelnim kosovskim pitanjima.

General Bentler pozitivnim ocjenjuje predstojeći mini samit predsjednikia Koosva, Makedonije, Albanije i Crne Gore koji će se od 25. do 27. juna odrđati na Prevalcu kod Prizrena.

“Sastanak predsjednike bivše jugoslovenske republike Makedonije, Albanije, Crne Gore i Kosova može imati pozitivne efekte po cjelokupno stanje u regionu . I ako je to političko pitanje i na bezbjednosnom planu može imati pozitivne efekte”, kazao je komandant Bentler.

On je stabilnom ocjenio situaciju na sjeveru Kosova i ako je ona dosta kopmlikovana. Što je najbitnije sa građanima imamo  dobru saradnju i nastaviće se sa obezbjedjivanjem mira i stabilnosti, obećao je general Bentler.

Upitan kako to da se u posljednje vrijeme prema Srbiji spominje administrativna linija, ne kao recimo prema Albaniji granica, a Kosovu je priznato od strane 69 zemalja general Bentler se pozvao na Kumanovski sporazum održan juna 1999. u ovom makadonskom gradu.

“Na osnovu Kumanovskog sporazuma to je administartivna linija. Tako će biti sve dok se ne postigne neki drugi međudržavni sporazum. Ovo je pravno, a ne političko ili vojno pitanje”

Ovaj visoki oficir NATO-a ponovio je da će i dalje postepeno dolaziti do smanjenja pripadnika međunarodnih mirovnih trupa, a sve će to zavisiti od situacije na terenu. Ponovio je i da će i dalje raditi na osposobljavanju pripadnika Bezbjednosnih snaga Kosova kako bi oni bili spremni za ono što im je i mandat.