Juče su objavljeni rezultati testa državne mature za prizrensku opštinu. Oni su za 11 odsto bolji u odnosu na prošlogodišnje, ali više od 30 procenata, nije položilo ispit. Najbolja  opšta gimanzija - najgora tehnička škola.

Nexhat Çoçaj, vršilac dužnosti direktora opštinskog direktorijata za obarzovanje, zadovoljan je postignutim rezultatima na ovom testu koji je veoma značajan za upis na studije. Ukoliko se ne položi, mora da se sačeka drugi rok.
 
“Ove godine test državne mature u školama prizrenske opštine položio je veći procenat, tačnije 11 procenata u odnsu na prošlu godinu. Mi smo na to jako ponosni - kaže Çoçaj, inače naš bivši kolega.
 
“Prema objavljenim rezultatima u svim srednjim školama treba reći da je test državne mature položilo 67,52 odsto učenika.
 
Po Çoçaj riječima najbolje rezultate ostvarili su učenici opšte gimanzije i koledža Mehmed Akig kao i njemačke gimnazije Loyola.
 
“Najbolje rezultate postigli su maturanti opšte gimnazije i gimnazije Lorenc Antoni, sto posto učenika je položilo. Zatim prirodno-matematički smjer gimnazije 88, prirodni smjer 85 , srednja medicinska škola 81, a od državnih škola sa 37 odsto položenih učenika tehnička škola je ostvarila najgore rezultate.
 
“Jednom rečju zadovoljni smo jer je škola Alaudin položila sa 90 procenata, a sto posto su položili učenici koledža Mehmet Akih i Loyola koje su u istom rangu sa gimnazijom opšteg smjera.
 
Neki maturanti su međutim izjavili da njihova imena sa rezultatima nisu objavljena po školama gdje su pohađali nastavu. Oni imaju pravo da traže svoje rezullate. Ovo tim prije što će odmah usljedeti upisi na fakultete.
 
Ovogodišnju državnu maturu u prizrenskoj opštini polagalo je oko dve i po hiljade maturanata u nastavi na albanskom, bosankom i turskom jeziku.