Danas u povodu 132 godine od osnutka Prizrenske lige, simbola otpora i slobode albanskog naroda, dužnosnici SO, omladinske, NV i druge organizacje organiziraju bogate kulturno zabavne programe.

Grad odiše prazničnom atmosferom. Brojne državne, albanske i zastave prijateljskih zapadnoeuropskih zemalja i Republike Turske, istaknute duž ulica i bulevara doprinose toj atmoseferi.

U kulturno-historijskom kompleksu "Prizrenske lige", osnovane prije tačno 132 godine, pristigli su zvanice iz mnogih gradova s Kosova, državnog vrha, ali iz zemalja u kojima živi albanska zajednica. Pored mnogih govora poznatih historičara i političkih aktivista, održan je i bogat kulturno-zabavni program.

S druge strane, danasnji dan je organizacija "Vetëvendosje" je u 14 sati zakazala masovne demostracije u znak protesta protiv nedavne odluke Ustavnog suda da se logo Prizrena dovede u red sa zahtjevima bosnjačke i turske zajednice. To jest, da se na postojećem dodaju tri riječi imena opštine. Dakle; kuvendi, opština i belediye, kako bi odslikavao multietničnost.

"Ova inicijativa je došla kao posljedica sprovođenja zahtjeva jednog gesta bošnjačke, manjiske, zajednice od strane Ustavnog suda, člana 7 statuta opštine Prizren, gdje se određuju simboli države. Sud smatra da pretstavlja smetnju identiteta manjinskih zajednica koje žive u Prizrenu, kazao je Artan Abrashi, aktivista “Vetëvenosija” i dodao:

"Ustav Kosova koji se bazira na Ahtisarijevom planu multietničkog koncepta podrazumjeva stvaranje antialbanizma i preko stvaranaj fiktivnih realiteta utiče na tradicionalno dobre odnose između multietničkih zajednica u Prizrenu".

Predsjednik SO Prizren, prof. dr. Ramadan Muja još jednom je istaknuo da ne razumije odluku suda.

"Neće imati smisla da se makne godina osnivanja “Prizrenske lige". Ona će ostati, ali postoji mogućnost da se ispostuje odluka Ustavnog suda i da se dodaju riječi: komuna, belediye i opština, kazao je on.

Da potsjetimo da su nakon odluke suda uslijedile burne reakcije u štampi na albaskom jeziku, te i napade na tadašnjeg zamjenika predsjedavajućeg SO Prizren Ćemailja Kurtišija koji je po službenoj dužnosti predao tužbu Ustavnom sudu.