Dragaš. - Premijer Kosova, u pratnji ministra za obrazovanje, nauku i tehnologiju Envera Hoxhaja, zamjenika Usmena Baldžija i predsjednika opštine Selima Jenuzija, organizovao je radnu večeru za prosvetne radnike opštine Dragaš.

To je bila i prilika da prosvetni radnici obilježe kraj, kako je kazao predsjednik Jenuzi, još jedne usepješne školske godine.

Premijer Thaçi je obećao da će se nastaviti sa reformama školstva kako bi se približili svjetskim standardima.

"Danas sam ovdje među vama da konstatujem da će obrazovni sistem u Republici Kosovo postepeno postati model za cijeli region, kakoi na univezitetskom, serdnjoškolskom, tako i osnovnoškolskom nivou. Nećemo stati dok ne dostignemo najviše zapadne standarde jer smo se na to zavetovali i to ćemo ispuniti",  kazao je premijer zatarživši razumjevanje i saradnju od svih jer, kako je anglasio,  samo zajedno se mogu ostvariti postavljeni zadaci pred mladom kosovskom državom.

"Znam vrlo dobro da se i Dragaš, kao i cijelo Kosovo izgrađuje. Danas ima investicija na sve strane. Čestitam vam vrlo brzi početak izgardnje gimnazije. Nećemo se libiti da radimo i druge projekte. Odlučni smo, imamo mogućnosti i jake državne kapacitete. Imamo energiju, a to ste vi. Vi koji ste stalno podržavali nacionalne pokrete, na svojim leđima nosili obrazovni sistem. Vi ste oni koji grade sigurnu budućnost Republike Kosova", rekao je Thaçi.

Ministar za obrazovanje, nauku i tehnologiju Enver Hoxhaj podsjetio je na reforme koje su u posljednje dvije godine preduzete u procesu obrazovanja.

"Možda se neko pita zašto se ova vlada toliko interesuje za obrazovanje. Ali jedna mala država sa ekonomijom  koja je u razvoju može imati budućnost samo ako ima razvijen obrazovni sistem i investira u ljude", kazao je ministar Hoxhaj posebno naglasivši.

"Tokom naredne sedmice izglasaćemo novi zakon o osnovnoj i srednjoj školi. Na vaš zahtjev prosvetni radnici više neće biti civilni, nego profesionalni kadar. Upravo je to glavni stub modernizacije Republike Kosova".

Predsednik opštine Selim Jenuzi pozdravljajući prosvetne radnike izarzio je očekivanje i da će rezultati sa maturskog ispita biti zadovoljavajući.

"Dakle, to će biti rezultat koji će posvjedočiti o vašem angažovanju sa maturantima, ali i ispitu za učenike devetih razreda koji treba da se održi u narednim danima. Nadam se da ćete i dalje nastaviti sa uspjesima u vaspitno-obarzovnom radu“.