Među 28 hiljada maturanata koliko ih je u 105 centara iz 29 opština polagalo državnu maturu, bilo je i 2560 iz prizrenske opštine.

Kako je izjavio Nexhat Qoqaj, vršilac dužnosti direktora opštinskog direktorijata za obrazovanje, ako se izuzme da nekoliko maturanata nije uopšte ušlo na test jer kod sebe nisu imali nikakva validna dokumenta i da  su nekoliko njih zakasnili, sve je proteklo kao sto je i planirano i za to su vršene višemjesečne pripreme. 

Testiranje je obavljeno na devet lokacija.

“Interesovanje učenika i menadžerskog tima, počevši od direktora škola i menadžera do razrednih satrješina je bilo na nivou. Jedini problem je bio što nekoliko učenika koji su ili zaboravili ili izgubili dokumenta, a centarlna državna komisija je odlučila da bez dokumenata ni jedan učenik ne može da polaže test”, kaže Qoqaj.

I Haki Gajraku, menadžer centra i director O.Š. “Abdul Frasheri” u naselju Ortakol, inače poslije “Lek Dukagjini” najveće škole u Prizrenu,  izneo je novinarima slično.

“Sve je prošlo u najboljem redu. U ovom centru su test polagali učenici srednje ekonomske škole “Ymer Prizreni. Saradnja između direktora škola je bila na nivou“ rekao je Gajraku i dodao da je “problem bio samo sa onim učenicima koji se nisu prijavili za polaganje maturskog ispita, a onda su insistirali da polažu. To je, međutim,  problem pojedinaca koji nisu izvršili svoju obavezu, a ne tima koji radi na ovom veoma važnom zadatku”.

Kako je javljeno iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnologiju, rezultati ispita biće objavljeni 15. juna. Tek nakon toga svršeni srednjoškolci moći će da se upisuju na neke od fakulteta Univerziteta u Prištini ili onaj koji od ove akademske godine treba da startuje u Prizrenu.

Oni, međutim, koji ne budu polo`ili ispit sada neće moći da konkurišu za mjesto na nekom od fakulteta. Moraće da sačekaju drugi rok pa tek onda, ako polože i bude slobodnih mjesta, konkurišu za neko od njih.