Do kraja ove godine Prizren će dobiti toliko neophodan umjetnički centar sa oko 2.000 kvadarta. U njemu će biti mjesta za pozorišne amatere, za DOKUFEST, ali i kancelarije civilnog sektora, te odeljenja za turizam.

Ono što posebno raduje građane Prizrena, pogotovu nadlježne u DOKUFEST-u, Festivalu međunarodnog dokumentarnog i kratkometražnog filma, ovdje će biti i moderna bioskopska sala, bibliotka…

Direktor opštih službi SO Sadik Paqarizi kaže da na mjestu bivšeg bioskopa Radnik, u naselju Potkaljaja, radovi na izgardnji umjetničkog i omladinskog centra teku po planu. Završena je prva faza, dakle grubi građevinski radovi.

Treba uskoro da uslede i ostali, prije svega zanatski poslovi kako bi, kako je i predviđeno, do kraja ove godine Prizren dobio toliko neophodan centar za ove namjene.

Na taj način Dom kulture će se koliko toliko osloboditi jer će u novoizgrađenohj zgradi biti mjesta za skoro sve djelatnosti iz oblasti kulture.

“U prvoj fazi, opština je uložila oko 400 hiljada eura. Da bi se centar finalizirao neophodno je oko milion eura. Do jeseni ne vjerujem, ali do kraja ove godine vjerujem da će ovo biti evropski centar i biće u funkciji”.

Paqarizi dodaje da je predsjednik opštine dr Ramadan Muja na posljednjem sastanku donio odluku o izdvajanju još 350 hiljada eura za drugu fazu gradnje ovog objekta. I to nije sve.

“Očekujemo odluku i od Evropske komisije i sredstva od oko pola miliona eura. Namjeravamo da ta sredstva udružimo i radove što prije privedemo kraju” - kaže Paqarizi dodajući da će objekat imati oko dvije hiljada kvadrata i biće komenadžirana i od strane opštine.

“Ovde će biti smješten i jedan dio biblioteke, ali i evropske biblioteke. Tako smo dogovorili formu kaju će finansirati Evropska zajednica (EZ), zatim biće tu kancelarija za turizam a biće mjesta i za druge sektore”.

Prizren, kao kulturna prijestonica Kosova, osim Doma kulture gdje su se odvijali svi događaji iz ove oblasti, računajući amatersko i profesionalno pozorište, dječiju i biblioteku za odrasle, imao je i dva bioskopa. Onaj na mjestu budućeg umjetničkog centra je srušen prije više godina a bioskop “Bistrica” je dotrajao pa su opštinski oci najavili njegovo rušenje.

To bi značilo nepremostivu prepreku za DOKUFEST, međunarodni festival dokumentarnog i kratkoemtražnog filma koji po deveti put treba da se održi ovog avgusta. Na taj način počeo bi da se urušava i stečeni imidž koji je Prizren, zahvaljujući ovom festivalu, i dobio u svijetu.

Sa ovim modernim centrom biće sve kud i kamo bolje.