Rasterećenje saobraćaja

Autobusima na linijama Prizren-Priština ili onima u drugim gradovima više neće biti dozvoljeno da saobraćaju gradom. Ovu vijest saopštio je gradonačelnik Shaqir Totaj.

„Cilj koji se ovim postiže je da se gradski saobraćaj u gradu rastereti, a autobusi će brže ići do naselja „Dardania“ i nastaviti kretanje ka Prištini. Urbani autobusi koji se kreću gradom, naravno, će se kretati i trudićemo se da imaju bržu frekvenciju kretanja, kako bi mogli da prevoze putnike do autobuske stanice”, rekao je za RTK Shaqir Totaj, gradonačelnik Prizrena.

Sa ovom odlukom se slaže i dio građana.

„Moraju se izbaciti je stvaraju veliku gužvu, posebno tokom prazničnih mjeseci. Nekome odgovara, ranije su na stanici ulazili u autobus i vozili se do naselja Baždarana, a sada na svakom koraku, ispred svake kuće čekaju autobus“, rekao je Bedri Sezallari, stanovnik Prizrena.

Predstavnici opozicije kažu da je ova odluka donesena bez ikakve javne rasprave i da kao odbornicima takav projekat im nije poznat. Prema njihovim riječima, ova odluka će teško pogoditi građane...

„Znamo da imamo mnogo naselja koji nisu pokriveni gradskim autobusima i koji su koristili međugradske autobuske linije, sada će to naravno koštati stanovnike, jer mnogi građani opštine Prizren moraju dodatno da plate autobuse ili taksije da bi otišli na radna mjesta”, rekao je Karanfil Haxhillari iz Vetvendosja.

Udruženje prevoznika Kosova, filijala u Prizrenu, složilo se sa ovom odlukom, iako predsjedavajući Sami Gavazaj kaže da ih to finansijski oštećuje.

„Imamo finansijske troškove, svaka firma ispod 150 ili 200 eura mjesečno ima veću kilometražu, od 5 ili 6 kilometara dnevno ima više, računajte, za 30 dana pređe 150 kilometara što je oko 60 litara dizela i ovi naprave 100-150 ili 130, zavisi koliko još polazaka imaju, ali mi ćemo im dozvoliti s jedne strane, zarad opštine, samo da bude dobro urađeno, pošto oni kažu da po njima, mi pravimo najveće gužve u gradu”, rekao je Sami Gavazaj, predsjednik Udruženja prevoznika.

U međuvremenu, saobraćajna inspekcija će zajedno sa policijom pomagati učesnicima u saobraćaju dok se situacija ne stabilizuje.

"Imamo inspektora i inspektori će sve vrijeme biti uz policiju, pregledavajući sve linije kako bi napredak prošao na najbolji mogući način i putnicima bilo lakše kretanje", rekao je Islam Ukimeri, direktor Inspektorata.

Oko 120 autobusa će kretati sa autobuske stanice kako bi se priključili na novi tranzit, a to u prvi mah predstavlja problem, kaže predsjednik Udruženja prevoznika, ogranak u Prizrenu, Sami Gavazaj.