Jučer, u poslijepodnevnim satima ubijen je pas šarplaninac u vlasništvu stočarske farme Barbula iz Restelice, u trenutku kada je čuvao ovce na ispaši. Kako navodi portal Radio Gora, "prema riječima vlasnika farme, ubica hladnokrvno je upucao psa, a nakon toga uperio pušku prema mladiću R.B."

"Pred očima nam je ubijen pas šarplaninac koji je inače bio mirne prirode. Ubica psa je uperio pušku i prema mom bratu i psovao ga. Nije ovo jedino što nam se dešava. Kradu nam stalno! Ukrali su nam kosačicu, traktor, konje... Šta treba još da nam urade? Neka vide i čuju najviši predstavnici države šta se ovdje radi. Ovo mora da se zaustavi. Nije mu malo bilo što je u zoni Nacionalnog parka 'Šar' krvnoločno ubijao divljač, pa je sada došao red na nas koji čuvamo stado ovaca i živimo od toga”, kaže Šernes Balje, sin vlasnika farme "Barbula" kod Restelice, poznate po uzgoju sitne stoke i proizvodnji šarplaninskog sira.
Slučaj je uredno prijavljen policiji, koja je kasno sinoć i izvršila uviđaj.
Počinioc ovog gnusnog čina, prema navodima portala Radio Gora je iz Albanije. Uprkos zabrani lova, ali i drugih zabrana koje su na snazi tokom pandemije koronavirusa, nesmetano se love divokoze i ubijaju životinje. Isti izvor ističe da "unazad pet ili više godina isti čovjek iz Albanije, bez dozvole lovi divljač na teritoriji Kosova".