U organizaciji NVO "Građanska emancipacija" u Prizrenu će danas biti održan sajam filigranstva na kome će se svojim radovima predstaviti filigranisti sa Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

U okviru sajma koji počinje u 11 časova biće održan i okrugli  sto na temu "Filigran, potencijal za razvoj“, na kome će govoriti učesnici sajma i rukovodstvo opštine Prizren, prenosi Kontakt plus radio.

Posjetioci će imati priliku da pogledaju i dokumentarni film "Filigran izvan zanata", biće priređen bogat kulturno-umjetnički program i degustacija tradicionalne hrane, a organizatori očekuju dolazak predstavnika lokalnih i međunarodnih organizacija, ambasada na Kosovu, preduzeća i medija.

Prizren je inače poznat kao grad filigrana, a ovo je zanat koji se svrstava u umjetnost.

Majstori ovog zanata nemaju mustre i šeme. Oni "iz glave" od filigranske žice prave šare (krugove, cvjetiće, geometrijske šare) pa na ovako izrađene predmete ponekad stave sitne metalne kuglice i ukrasni kamen.

Kažu da sada izloge svjetskih metropola uglavnom krase radovi majstora filigrana iz Italije, Indije i Rusije mada su mnogi komercijalizovali svoj rad pa umjesto ručnog izrađuju liveni ili poluliveni nakit.

Rijetko, ali i kod nas još uvijek ima pravih majstora ovoga zanata koji rade ručno i stvaraju prava mala remek djela tako što srebrnu ili zlatnu žicu savijaju, upliću i međusobno vezuju formirajući složene motive.

Ovi motivi se nekada polažu na metalnu podlogu ili ostaju slobodni (čipkasti).