Povodom posjete Vučića Kosovu u septembru

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjasnio se da je za razgraničenje sa Albancima dodajući da ne zna da li će za svoj prijedlog dobiti podršku naroda. Sa druge strane Srbi sa centralnog Kosova optimistično iščekuju Vučićevu posjetu najavljenu za septembar.

“Ja dolazim na Kosovo, dolazim i na Sjever Kosova sasvim sigurno u septembru mjesecu. Želim da se obratim svim Srbima na Kosovu, želim da razgovaram sa svima vama, da vam kažem šta će biti novo”.

Ovo je na direktnoj telefonskoj vezi, Srbima u Mitrovici poručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Iako je rekao da rješenja još uvijek nema, samo dan kasnije, prijedlog rješenja je, čini se, na vidiku.

“Ja se zalažem za razgraničenje sa Albancima. To da imamo teritoriju koja se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada to je uvijek izvor potencijalnog sukoba, potencijalnih nedaća i mnogo problema. Da li ćemo u tome uspjeti ili ne to je već druga stvar. Ne zavisi od nas. Rekao sam bezbroj puta za tango je potrebno dvoje”, rekao je danas Vučić.

Predsjednik Srbije nije siguran da li će ovaj njegov prijedlog dobiti podršku naroda. Šta za to vrijeme očekuju Srbi na centralnom Kosovu:

“Znam da će sigurno da kaže da treba da ostanemo, da se ne prodaje imovina. Koliko nas bude ostalo ovdje toliko će i Srbija imati volje da ulaže u srpstvo i u infrastrukturu”, kazao je mještanin Gračanice.

“Da živimo na ovim prostorima i da gledamo svoja posla. Šta drugo. Svi živimo od dinara, mora dinar da se gleda. Niko ništa neće dati, a sloboda je najbitnija. Samo mir neka bude, pa sve drugo”, kazao je Srbin sa centralnog Kosova.

Analitičar iz Prištine Mazllum Baralliu očekuje da Vučićeva poruka u septembru bude o miru i zajedničkom suživotu.

“Svaka druga poruka, u ovom delikatnom vremenu kada se očekuju zadnji razgovori i dogovori u Briselu oko epiloga koji će biti neki pravnoobavezujući sporazum, bi bila ne samo negativna nego i sa određenim posledicama”, kaže Baralliu.

Konkretno rješenje za status Srba, Sjever Kosova i Zajednicu srpskih opština, trebalo bi da bude jasnije do septembarske posjete Vučića Kosovu, kaže politički analitičar iz Beograda Branko Radun.

“Mnogo značajnije od toga je da Srbi na Kosovu treba da shvate da bez njih ne može ništa da se riješi. Oni su ključni faktor. Ako oni ne budu dali podršku nekom planu, on teško može da se realizuje. Mislim da Srbi na Kosovu to ne shvataju. Oni misle da oni nisu važan faktor već da tu pregovara Srbija, Albanci, a iza toga stoje SAD“, kaže Radun.

Radun dodaje da visoke politike tokom razgovora Vučića sa Srbima sa Kosova neće biti, jer će ljudi iznositi svoje konkrene probleme i da će sve zavisiti od formata razgovora i učesnika u njemu.

Predsjednik Srbije je u Lapljem Selu prije skoro osam mjeseci razgovarao sa Srbima sa Kosova kojima se tada zahvalio, kako je rekao, na tome što čuvaju srpska ognjišta i brane srpsko ime i prezime. Vučićev dolazak u januaru uslijedio je samo četiri dana nakon ubistva Olivera Ivanovića u Sjevernoj Mitrovici.

Aleksandra Zdravković, RTK2