Samo će ih rat promjeniti

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je nakon sastanka vlade da se protivi podjeli Kosova ili korekciji granice sa Srbijom.

“Granice se postavljaju ratom, samo će ih rat promjeniti. Svi Albanci bi voljeli da se Preševo pripoji Kosovu, ali znate da su granice postavljene sa ulaskom NATO-a, deset hiljada ljudi je poginulo zbog tih granica, ne možete se igrati sa granicama”, rekao je premijer Haradinaj.

Na pitanje novinara RTK2 da prokomentariše sve češće navode medija o “okupaciji ili osvajanju sjevera”, Haradinaj kaže Kosovo nema drugi cilj osim da sačuva red i mir.

“Prošla su tragična vremena na Kosovu, sada živimo u mnogo boljim, racionalnim vremenima. Mi smo zainteresovani za red i mir, i na sjeveru i jugu, i nismo sami u tome, zajedno smo sa Evropom, NATO-om, vjerujem da je zajednički cilj svih da sačuvamo red i mir. Mi nemamo drugi cilj, nastavljamo proces dijaloga i želimo da se on odvija u atmosferi koja je dobra, a ne sa tenzijama i provokacijama“, dodao je premijer.

Predsjednik Vlade Kosova se takođe zahvalio komandantu američkih snaga Kfora, kako je rekao, "amerikancu kosovsko-srpskog porijekla Nicku Duchichu na dobrom obavljenom poslu u blizini jezera Gazivode".

Marko Zakić, RTK2