Tokom ovog mjeseca

Tokom ovog mjeseca Vlada Kosova će podneti zahtjev za dobijanje statusa posmatrača u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Direktorka Odjeljenja za trgovinu Ministarstva trgovine i industrije Sitrime Dervisholi kaže da je rok važenja statusa posmatrača pet godina, a tokom ovog perioda Kosovo mora da ispuni mnoge kriterijume kako bi postalo članica te svetske organizacije.

Direktor Odjeljenja za trgovinu Ministarstva trgovine i industrije Sitrime Dervisholi kaže da će do kraja ovog mjeseca Kosovo podneti zahtjev za dobijanje statusa posmatrača u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Kosovo bi kao dio ove organizacije, između ostalog, imalo korist od privlačenja stranih investicija.

"Kosovo bi bilo dio sistema multirateralne trgovine i pod nadzorom viših organa STO nadgledaće da li radimo u skladu sa pravilima STO.  Mi bismo postali dio riješavanja trgovinskih sporova i olakšaće privlačenje stranih investicija", rekla je Dervisholi.

Dervisholi je rekla da pored toga, Kosovo neće imati nikakve trgovinske barijere kroz ovaj mehanizam. Kosovo je već pripremilo memorandum o režimu unutrašnje trgovine, dokument, koji odražava ekonomsku i trgovinsku situaciju na Kosovu, dodala je ona.

"Takav mehanizam nije funkcionisao u sporazumu CEFTA. Kosovo se često suočava sa preprekama u trgovini sa zemljama u regionu, tako da bi se to riješilo kroz ovaj mehanizam", rekla je Dervisholi.

Prema predstavnici Ministarstva trgovine i industrije, Sitrime Dervisholi, da li će Kosovo postati dio ove organizacije zavisi od toga koliko su institucija na Kosovu brze i fleksibilne u ispunjavanju zahtjeva koji će doći iz STO.