Turisti, putujte bez brige

O godišnjem odmoru svi maštaju, većina ga brižljivo planira, birajući turističku destinaciju prema svojim mogućnostima i afinitetima. A koliko naši sugrađani imaju povjerenja u turističke agencije i da li koriste njihove usluge, istraživala je ekipa RTK2.

Mještani centralnog Kosova razmišljaju o ljetovanju. Dok pojedini nemaju povjerenja u turističke agencije, drugi se rado opredjeljuju za turističke aranžmane.

"Preko svog. Nemam povjerenja".

"Idemo kolima sa roditeljima, u sopstvenom aranžmanu. Ove godine idemo u Sarandu".

"Ne idem nigdje".

"Idem u Sijarinsku banju. Idem autobusom tamo, nema agencije, tamo mi je rodno mjesto".

"Sam se organizujem, jer nisam od onih ljudi koji dugo mogu da ostanu u jednom mjestu, volim da obiđem nekoliko mjesta. Realno, odlazak preko agencije je najbolje rješenje za sve one koji imaju para da mogu to da plate, recimo sedmodnevni boravak u Turskoj za jednu osobu nije ispod 600 eura, cijene su izuzetno visoke i u Ulcinju, na albanskom primorju su cijene nešto niže, usluga je svakim danom sve bolja, ali meni ipak ovako najviše odgovara".

"Najviše sam, ali ako ima agencija koje su jeftinije, zašto da ne i preko agencije. Ako imamo novca idemo, ako ne nećemo ići".

Predsjednik Udruženja "Potrošač" Selatin Kaçaniku ističe da je na Kosovu prethodnih godina bilo slučajeva prijevare kada je riječ o turističkim aranžmanima, ističući da je i sam bio obmanut. Prema njegovim riječima na Kosovu, ali i u regionu ne postoji institucija koja se konkretno bavi ovim pitanjem.

"Obavezno da se konsultuju sa onima koji to znaju, da im se ne desi ono što se meni desilo, platio sam dvije sobe, a sa četiri člana porodice boravio sam u jednoj sobi nedjelju dana", kaže Selatin Kaçaniku.

Kaçaniku kaže da ove godine nije bilo primjedbi korisnika usluga turističkih agencija.

"Ako se nama nešto nudi sa ultra All inklusive, znači ne morate više staviti ruku u džep, a vi tamo kad odete pa do ovoliko sati, pa do ove količine, pa ne može tu, ne može tamo, ne može ovako, a kad dobijemo paket u paketu nema ograničenja. Svuda, na svakom ćošku nešto zakinu, da bi nadoknadili popust. Kad se odlučujemo za aranžman, ne razmišljamo o tome, ne pitamo agenciju", kaže Kaçaniku.

Zbog problema sa viznom liberalizacijom u turističkim agencijama najveće interesovanje vlada za Tursku, a zatim za Grčku i Bugarsku. Iz agencija napominju da je poželjno da oni koji se odluče za neku od destinacija u inostranstvu imaju i zdravstveno osiguranje i da se za turističke aranžmane obrate provjerenim agencijama.

"Znamo da građani imaju probleme sa agencijama, kod nas se to do sad nije dešavalo. Radimo samo sa Turkish Airlainesom, to je najbolja avio-kompanija, nema čekanja na aerodromu. Mi smo mnogo rigorozni i korektni što se tiče ponuda hotela. Kad uzmemo novac napravimo ugovor sa klijentom, moramo da budemo 100% sigurni da u hotelu ima mjesta i da ima sobu koju klijent plaća. Svi naši radnici to detaljno provjeravaju, a ja sam kao direktor tu da im pomognem, da budem na vezi sa Turskom, kako naši turisti ne bi imali problema", poručuje Alban Beqiri iz agencije For Sizns.

Iako je ekipa RTK2 više puta u toku dana probala da o ovoj temi razgovara i sa nadležnima iz Ministarstva trgovine i industrije, nisu uspjeli da stupe u kontakt. Ipak, saznali su da pri ovom ministarstvu funkcioniše kancelarija kojoj se radnim danima, do 16 časova mogu dostaviti žalbe.

Aleksandra Nićić, RTK2