U Briselu 18. jula tim najviših zvaničnika Kosova

Delegaciju Kosova na razgovorima u Briselu 18. jula predstavljaće, uz predsjednika Hashima Thaçjija, najviši kosovski zvaničnici. Među njima biće i predsjednik parlamenta, Kadri Veseli, koji je koalicionim partnerima u petak dostavio i dokument o dijalogu sa Beogradom.

U dokumentu Veselija, koji su kosovski mediji preneli, navodeći da se radi o nacrtu, izlistani su ciljevi dijaloga, rok do kada bi trebalo da bude završen i "crvene linije" Kosova u tim razgovorima. Prethodno je opozicija kritikovala Thaçija zbog ranije izjave u kojoj je, kako su tvrdili naveo da u ovom dijalogu Kosovo nema crvene linije, prenosi portal Kossev.
Ipak, one su sada postavljene.
"Nema alternative dijalogu i Kosovo mora da bude pripremljeno. Radite zajedno za inkluzivni, ekspertski i konsezusni tim. Ostanite fokusirani na dugoročne ciljeve sa jasnoćom i ciljem!“, poručio je američki ambasador u Prištini, Greg Delawie.
"Kosovo neće pregovarati o svom državljanstvu, suverenitetu i integritetu; Kosovo ne prihvata rezultate dijaloga koji ugrožavaju funkcionalnost države i institucija, kao i rezultate koji krše pojedinačna prava i slobode ili bilo koje grupe, zajednice ili etničke pripadnosti; Kosovo ne prihvata treći nivo vlasti, koji dovodi u pitanje unutrašnje institucionalno funkcionisanje, Kosovo ne prihvata rješenje koje može da stvori negativne presedane za mir i stabilnost u zemlji i regionu", stoji u dijelu dokumentu koji je objavio Lajmi.net.
Ovaj dokument Veseli je podneo, kako su prenijeli, prištinski mediji – kosovskim institucijama tokom jučerašnjeg sastanka sa Thaçijem, kosovskim premijerom Ramushem Haradinajem, a kojem su prisustvovali i prvi potpredsjednik kosovske vlade i šef diplomatije, Behgjet Pacolli, zamjenik premijera Fatmir Limaj i zamjenik premijera i ministar za dijasporu i strateške investicije, Dardan Gashi.
Haradinaj će otputovati u Brisel iako je ranije njegova stranka dostavila rezolucija za prekid dijaloga sve dok EU ne donese pozitivnu odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo, za koju on očekuje da će da bude pozitivna.
Upravo će oni da čine delegaciju Prištine na razgovorima 18. jula, potvrđeno je iz kabineta premijera Kosova.
"Institucionalni lideri Kosova potvrdiće gospođi Mogerini da su kosovske institucije posvećene dijalogu sa Srbijom, kao i njihovu posvećenost i angažman za uključivanje opozicije u dijalog, odnosno stvaranje sveobuhvatnog tima", stoji u saopštenju vlade nakon ovog sastanka.
Prema dosadašnjim informacijama, u kosovskom timu neće biti predstavnika opozicije. Upravo je opoziciona Socijal-demokratska partija zato na već formirani tim odgovorila sakupljanjem potpisa za organizovanje posebne sjednice Skupštine dva dana pred razgovore u Briselu, kako bi o razgovorima odlučivala zakonodavna vlast.
Ko će pored predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da čini beogradski tim, za sada nema detalja.