Sjednica Skupštine Kosova

Skupština Kosova je raspravom o proširenim nadležnostima za imovinu stečenu nelegalnim putem, nastavila zasjedanje. Nacrt zakona je obrazložio ministar pravde Abelard Tahiri, nakon čega je održana rasprava.

Na početku sjednice pokrenuta je rasprava o broju prisutnih članova parlamenta. Poslanik Demokratske stranke Kosova Armend Zemaj rekao je da je sjednica počela bez usvajanja dnevnog reda, na šta su reagovali poslanici vladajućih stranaka i Srpske liste.

"Demokratska stranka Kosova u sali ima samo sedam poslanika. Sramota je da dođu i da se samo potpišu zbog dnevnica. Polovina njihovih poslanika je na moru u Albaniji. Sramota je da Skupština bude dovedena u ovu situaciju", naveo je poslanik Demokratske partije Kosova Memlji Krasniqi.

"Mislim da svaki poslanik, bilo u opoziciji ili na vlasti, treba sebi da postavi pitanje, da li želi ili ne da radi svoj posao. Najlakše je da se blokira rad sjednice, ali to nije suština. Mi nismo ovdje zbog sebe, ovdje smo zbog ljudi koji su za nas glasali, da rješavamo njihove probleme", naveo je poslanik Srpske liste Saša Milosavljević.

Odsustvo poslanika je pokušao da opravda predstavnik Samoopredjeljenja Glauk Konjufca.

"Često imamo problema sa kvorumom, ali opozicija nije glavni krivac. Najbolji primjer za to je predsjednik skupštine koji nam često drži predavanja. Tražio sam podatke o tome koliko je on prisutan i ispostavilo se da je njegova prisutnost svega 44 odsto. Smatram da je to generalno problem u cjelini, ne možemo optužiti samo opoziciju za to", kazao je Konjufca.

Skupština je nastavila rad sa minimalnim kvorumom, jer je početku zasjedanja prisustvovao 61 poslanik. Poslanici su razmatrali Nacrt zakona o proširenim nadležnostima za oduzimanje imovine stečene nelagalnim putem, koji je obrazložio ministar pravde Abelard Tahiri.

"Ovaj nacrt zakona je pravo rješenje. Pokazuje kako će Kosovo da se ponaša prema onima koji su stekli imovinu krivičnim djelima, organizovanim kriminalom, korupcijom, trgovinom bijelim robljem, učestvovanjem u oružanim sukobima, terorizmom, narkoticima, sajber kriminalom i drugim. Proširene nadležnosti odnose se na nelegalno stečenu imovinu u posljednjih deset godina. Takođe, okrivljeni će morati da dokazuje da je imovinu stekao legalno. To pokazuje našu spremnost da Kosovo i naše društvo neće tolerisati obogaćivanje kroz krivična djela", naveo je ministar Tahiri.

Nacrt zakona je kritikovalo i Samoopredjeljenje. Poslanik Glauk Konjufca neveo je da je ova tema od 1999. godine najvažnija, istovremeno ističući da predloženi nacrt zakona neće doneti bitne promjene.

"Zbog čega ste ograničeni na deset godina, kada Kosovo ima institucije od 2001. godine? Zbog čega se korupcija suzbija samo od 2008?", zapitao je Konjufca.

"O desetododišnjem periodu raspravljali smo sa raznim stručnjacima. Predložili smo taj period kako bismo bili efikasniji, mada i ranije kupljena nepokretnost može da bude uzeta u obzir", odgovorio je ministar Tahiri.

Za riječ se javio i predsjednik Demokratske partije Kosova i predsjedavajući Skupštine Kadri Veseli.

"Predložili smo zakon o oduzimanju imovine kako bismo uputili poruku. Neka prođe dvadeset i pedeset godina, na kraju će neko zakucati na vrata i oduzeće im imovinu stečenu na nezakonit i nepošten način. Treba ovo zajednčki da završimo, dajte svoje ideje, uvrstite stvari koje mislite da neko izbjegava", rekao je Veseli.

O predloženom Nacrtu zakona se nije glasalo, zbog nedovoljnog broja poslanika u sali. Na dnevnom redu Skupštinskog razmatranja našlo se prvo razmatranje Nacrta zakona o zaštiti uzbunjivača, kao i prvo razmatranje izmjene i dopune Zakona o porodici i o pristupu javnim dokumentima.

Aleksandra Zdravković, RTK2