Kada bude postignut dogovor sa Beogradom

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavo je da će Rusija promjeniti svoj stav prema Kosovu kada bude postignut dogovor sa Beogradom.

Thaçi je je rekao da je pozicija Rusije poznata, te da je o tome razgovarao tokom susreta sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim u Ankari, koji mu je rekao da, ukoliko Beograd i Priština postignu dogovor stav Rusije će biti u skladu sa tim dogovorom, prenosi Koha.

"Tu nema nikakvih novina, to je nešto što je poznato i ne mislim da će Rusija imati drugačiji odnos prema Beogradu od onog kakav ima danas. Došli smo do sporazuma između Kosova i Srbije o normalizaciji, pomirenju i uzajamnom priznanju. Državama koje ne žele da priznaju nezavisnost Kosova, stalno poručujemo da ne mogu da nas zaustave na putu ka članstvu u EU, NATO i UN", rekao je Thaçi, prenosi Koha.

Predsjednik Kosova ističe da uprskos preprekama nadležno ministarstvo je iznelo jasan stav da će oni koji napuste KBS automatski biti izopšteni iz vojske Kosova.

"Želimo da uspostavimo profesionalnu vojsku, multietničku i po standardima NATO-a, tako da bilo ko pokuša da to zaustavi iz Beograda, neće moći da zaustavi evroatlantsku budućnost Kosova, uspostavljanje vojske i multietničnost ove nove sile na Kosovu" ističe Thaçi.

On dalje navodi da je dobro što oko 10 odsto sastava KBS čine nevećinske zajednice, oko pet odsto su Srbi a 30-40 su ostali i dodaje da će još mnogi biti integrisani.

"Mi ćemo tu biti zajedno i raditi na izgradnji Kosova i niko neće moći da stavi veto na taj proces", rekao je Thaçi.