Završna faza dijaloga

U završnoj fazi dijaloga sa Srbijom, koja će početi u nedjelju, predsjednik Kosova Hashim Thaçi ne želi da mu se bilo ko pridruži.

Iako je još prije godinu dana, radio na formiranju jedinstvene Radne grupe za završnu fazu dijaloga sa Srbijom, očekuje se da predsjednik Kosova Hashim Thaçi u nedjelju otputuje sam u Brisel.
Thaçi će se u Briselu sastati sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, kada će, kako se očekuje, početi završna faza dijaloga između Kosova i Srbije.
Bez obzira na to, opozicione partije i dalje se protive aktuelnom formatu dijaloga, i ne podržavaju Thaçija za glavnog pregovarača, piše dnevni list "Zëri".
Posmatrači ovog procesa iz civilnog društva smatraju da je predstavljanje Kosova samo od predsjednika u ovom važnom procesu izuzetno opasno za Kosovo, jer iako se dođe do kraja završne faze dijaloga sa Srbijom, ratifikacija sporazuma u Skupštini Kosova neće biti moguća bez širokog političkog konsenzusa.
Za ratifikaciju međunarodnih sporazuma, uključujući konačni sporazum Kosovo-Srbija, potrebno je 2/3 glasova poslanika Skupštine, samim tim 80 njih.