Odluka krajem ovog mjeseca

Uprkos upozorenjima lidera glavnih institucija na Kosovu da se ove godine očekuje liberalizacija viznog režima, to ne misli pisac i publicista Veton Surroi.

Štaviše, prema njegovim riječima, političari ne čine dobro time što i dalje obećavaju viznu liberalizaciju, makar za ovu godinu.
"Nema pozitivne odluke za ovu godinu. Očekuje se da će se opcije za 2019. razmatrati krajem ove godine", napisao je Surroi na Facebooku.
"Ovo je presuda koja se sprema da se u Briselu objavi krajem ovog mjeseca", napisao je Surroi.
U Vladi Kosova, ali i u drugim državnim institucijama, snažno vjeruju da će do kraja ove godine građani Kosova moći slobodno da se kreću bez viza kroz oblast Šengena.
Prema zvaničnicima u Prištini, Kosovo je izvršilo svoj dio ispunjavanja kriterijuma i sada je "lopta ostala na polju Evropske unije i zemalja članica" da donesu odluku o ukidanju viza za građane Kosova.
Ministarka za evropske integracije u Vladi Kosova, Dhurata Hoxha, izjavila je u utorak da su očekivanja realna i da je, prema njenim riječima, za ovaj optimizam naporno radila.
"Optimizam se zasniva na obavljenom poslu, jer smo stvarno uradili odličan posao, ali zasniva se i na našim kontaktima kroz izjave visokih zvaničnika institucija Evropske unije. Prije nekoliko dana, na Kosovu, izvjestilac za Evropu u Evropskom parlamentu, gospodin Šoltes je rekao da je optimista za to da će se liberalizacija dogoditi do kraja godine", rekla Hoxha lokalnim medijima.