Nakon odbacivanja žalbe Pokreta Samoopredjeljenje

Šest sudija Ustavnog suda, Arta Hajrizi, Ivan Čukalović, Altay Suroy, Snežana Botušarova, Selvete Gërxhaliu i izvještač suda, Bekim Sejdiu po presudi u vezi sa odlukom Ramusha Haradinaja za povećanje plata, takođe su doneli odluku u korist povećanja sopstvenih plata. Samo dvojica sudija se suprotstavilo presudi, portugalski Almiro Rodrigu i Gresi Caka-Nimani. Advokat Besnik Berisha kaže da će njihova plata, koja prema računici može da poraste i na 4 hiljade eura, automatski rasti.

Sramota. Ustavni sud je odbacio žalbu Pokreta Samoopredjeljenje da je odlukom premijera Ramusha Haradinaja za povećanje plata došlo do povrede. Ova institucija je smatrala da nije od strane podnosioca zahtjeva da potkrepe svoje navode bilo ubjedljivih dokaza.

Tako će premijer Haradinaj dobiti mjesečnu platu od 2950 eura, u odnosu na 1500 kolika mu je ranije bila. Slično tome, njegovi potčinjeni će povećati svoju platu, osim zamjenika ministara.

Međutim, zaključak Ustavnog suda jednako je povoljan i za pravosudni sistem. Rast plata u vladi automatski se odražava na plate tužilaca i sudija. Ali čak i institucija koja je donela ovu odluku neće ostati ‘loša’. Predsjednik Ustavnog suda i sudije ovog suda dobiće višu platu zbog ove odluke, piše list "GazetaExpress".

Novom odlukom, tužioci i sudije biće plaćeni od 1400 do 3000 eura. Najveću platu imaće predsjednik Vrhovnog suda, koja je ista kao plata Premijera Kosova – 2950 eura. Plata sudija Vrhovnog suda će biti ista kao plata jednog ministra u vladi, a koja iznosi 2.000 eura.

I predsjednik Apelacionog suda imaće platu visine plate sudije Vrhovnog suda Kosova. Predsjednik Osnovnog suda bi trebalo da primi platu jednaku iznosu plate sudije Apelacionog suda.

Sa druge strane, prema jednom članu, plata sudija Ustavnog suda je 1,3 puta veća od plate sudija Vrhovnog suda Republike Kosovo, koja iznosi negdje oko 3.900 eura.



Izvor: GazetaExpress/ Kossev