Biografija Hashima Thaçija

U biografiji britanskih autora, predsjednik Kosova i bivši gerilski vođa Hashim Thaçi pojavljuje se kao superzvijezda. U Prištini se vjeruje da kampanja za imidž ima veze sa strahom od optužbi za ratne zločine.

Prestižni list Neue Zürcher Zeitung u svom tekstu piš da "jedan političar, koji sebe želi da ovekovječi kroz biografiju, po pravilu ima tri opcije: Prvo, on traži pisca za svoje memoare. Drugo, on odgovara na pitanja nezavisnih novinara koji istražuju za specijalnu knjigu. Treće, on angažuje autore koji zapisuju tačno ono što želi da pročita o sebi, a za odgovarajuću naknadu. Posljednje navedeno je pojas za spasavanje za političare koji imaju urušen imidž, uključujući i kosovskog predsjednika Hashima Thaçija. Bivšem gerilskom šefu je voda do vrata", te nastavlja.

Mogao bi za ratne zločine da ga optuži međunarodni Specijalni sud u Hagu. Hashim Thaçi, koji je oduvijek negirao ove navode, navodno je posljednjih godina sa lobi kompanijama i advokatskim firmama u SAD i Engleskoj potpisao ugovore vrijedne milione eura. Sada pedesetogodišnjak, sa zalizanom kosom i osmjehom, sija na naslovnici svježe štampane knjige. Podjednako laskav je i naslov: "Nova država, moderni državnik". Autori su dva britanska novinara koji prethodno nisu izvještavali sa Kosova, niti iz regiona.

U Prištini se ova knjiga, u kojoj se Thaçi upoređuje sa Churchillom, Mandelom ili Georgeom Washingtonom, pobrinula za diskusiju. Novinari optužuju autore za izvrtanje činjenica i ispredanje legendi. Članovi opozicije zahtjevaju parlamentarnu istragu. Ona bi prije svega trebalo da razjasni pitanje: da li je predsjednik biografiju platio novcem poreskih obveznika?

U Beču, gdje je Thaçi na prestižnoj Diplomatskoj akademiji, predstavio svoju knjigu, izgleda da niko nije postavio ovo pitanje. Penzionisane diplomate su ga prijateljski tapšale po ramenu. Umjesto kritične diskusije, na podijumu udovoljavanje i pohvale – takođe od strane domaćina, direktora akademije. Kosovarima u dijaspori potpisani su autogrami i fotografisali su se sa predsjednikom koji im se smješio sa naslovnice knjige. Četiri televizije prenele su slike u domovinu – Kosovo. Inače, knjiga tamo nije dostupna.

Izvor: Neue Zürcher Zeitung/ Kossev