Britanski ambasador na Kosovu

Britanski ambasador na Kosovu, Ruairi O’Connell, kaže da je povratak bivšeg gradonačelnika Kačanika Xhabira Zharkua kao slobodnog čovjeka na Kosovo sramotan čin. Zharku je osuđen na tri godine zatvora zbog iznuda i nezakonitog posjedovanja oružja, ali je pobjegao sa Kosova i izbjegavao pravdu.

O’Connell kaže da je povratak Zharkua na Kosovo kao slobodnog čovjeka sramotno.
"Ali stvarna sramota je to što u ovih šest godina od kada mu je bilo dozvoljeno da izbjegne pravdu, ništa nije učinjeno kako bi se drugi kriminalni političari zaustavili da rade istu stvar. Ne vidim razlog za zakonsku odredbu kojom se kriminalcima dozvoljava da napuste zemlju i žive u inostranstvu umjesto da služe kaznu zatvora. Nadam se da će se reformama pravosuđa od strane vlade ta praznina zatvoriti i tako dati podrška onim policajcima i tužiocima koji su ozbiljni da se bore protiv organizovanog kriminala", poručio je O’Connell preko Facebooka. On je rekao da Velika Britanija treba Kosovu da bude ozbiljan partner u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.
Zharku je u Švedsku pobjegao i izbjegao pravdu nakon što je Vrhovni sud 2012. godine potvrdio njegovuu kaznu. Prošle nedjelje se vratio kući kao slobodan čovjek nakon isteka roka za ograničenje.