U centru Prištine

"Budućnost Kosova je unutar euroatlantske porodice", izjavio je u utorak u Prištini zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a John Manza na 19. godišnjici od ulaska snaga NATO-a na Kosovo. Tim povodom, u organizaciji Vlade Kosova, u centru Prištine je otkriven spomenik posvećen stradalim vojnicima KFOR-a na Kosovu od 1999. godine.

"Ovaj spomenik će biti trajni simbol onoga što smo godinama postigli na Kosovu, kako smo postigli da prevaziđemo razlike iz prošlosti i izgradnje jakog i novog Kosova koje se kreće prema budućnosti, a ta budućnost je definitivno unutar euroatlantske porodice", kazao je Manza na događaju, dodajući da prenosi poruke generalnog sekretara NATO-a.
Kako je istakao, KFOR nastavlja da bude uspešan u održavanju mira i bezbednosti te slobode kretanja za sve građane, a to ne bi bilo moguće bez jake posvećenosti muškaraca i žena u uniformi, kao i civila koji su služili u ovim snagama.
Menza je dodao da je NATO odlučan da ostane na Kosovu onoliko koliko je potrebno te istakao da, dok se bezbednosna situacija stalno poboljšava, podrška NATO-a je sada fokusirana na iskazane potrebe.
"Sve ovo ne bi bilo moguće bez trajne podrške, volje i odlučnosti naroda Kosova. Svi Kosovari trebaju da budu ponosni na ono što je Kosovo postiglo i šta predstavlja danas", kazao je Manza.
Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a je istakao da uspeh KFOR-a ne bi bio moguć ni bez odlučnosti i posvećenosti NATO-ovih saveznika i partnera koji su doprineli i nastavljaju da doprinose ovoj mirovnoj misiji.
Na Kosovu je od 1999. stradalo 160 vojnika KFOR-a.
Premijer Kosova Ramush Haradinaj je rekao da se na Dan mira Kosovo priseća pripadnika KFOR-a koji su žrtvovali svoj život služeći miru i bezbednosti na Kosovu.
"Vlada i narod Kosova zahvaljuju NATO-u i državama koje su doprinele KFOR-u. Mi smo narod koji izražava zahvalnost, ne zaboravljamo prošlost i želimo da imamo sigurnu budućnost. Cilj Kosova je učlanjenje u NATO kako bi pomogli ne samo sebi i regionu, već svakom i bilo gde ko ima potrebe. Kosovo je spremno da doprinese miru i bezbednosti u svetu a ovaj spomenik je jedan simbol odlučnosti Kosova za svoju budućnost", poručio je Haradinaj.
Spomenik su otkrili premijer Haradinaj i zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a. Događaju su prisustvovali i porodice stradalih vojnika, John Manza te predstavnici KFOR-a, stranih ambasada, kao i zvaničnici Bezbednosnih snaga Kosova.
Predsednik Kosova Hashim Thaçi je povodom godišnjice ulaska snaga NATO-a kazao da je Kosovo na današnji dan, pre 19 godina, ušlo u istorijsku epohu oslobođenja i slobode.
"Udaljavanje srpskih vojnih snaga i ulazak snaga NATO-a te povratak raseljenog stanovništva tokom rata obeležili su prve korake ponovne izgradnje Kosova koje je dve godine pretrpeo velika materijalna uništenja, zločine i masakre, genocid i etničko čišćenje", napisao je Thaçi na Fejsbuku.
On se zahvalio svim zemljama koje su doprinele i pomogle Kosovo tokom najtežih dana.
NATO je bombardovao Srbiju 78 dana, okončavajući skoro dvogodišnji rat koji je doveo do oslobođenja Kosova. Oko 50.000 snaga NATO-a je ušlo na Kosovo u junu 1999. Danas ih je oko 4.500 pripadnika snaga.