Za termin se čeka i više od godinu dana

Termini vezani za procedure u vezi viza radi zapošljavanja u Njemačkoj u skladu s Pravilom Zapadnog Balkana traju i više od godinu dana čekanja u Ambasadi Njemačke u Prištini.

Razlog za to je, prema odgovoru Ambasade datom portalu "Indeksonline", mali kapacitet u poređenju sa zahtjevima za vizu.

"Izvještaje o vremenu potrebnom za čekanje termina, Ambasada Njemačke u Prištini objavljuje na svojoj internet stranici. Ambasada Njemačke prošle godine je značajno povećala svoje kapacitete za obradu zahtjeva za vize, ali zahtjevi za vizu i dalje premašuju kapacitet, tako da je vrijeme za čekanje veoma dugo", rekli su u svom odgovoru.

U međuvremenu, na svojoj web stranici, nalaze se detalji o vrstama viza i vrememu čekanja. U objavi stoji da ukoliko danas podnesete zahtjev za termin, morate računati na ovo vrijeme:

Šengenska viza - 6 mjeseci

Viza za obrazovanje/kvalifikacije/Plavi karton EU/studije u Njemačkoj - 3 mjeseca

Viza za zapošljavanje po Pravilu Zapadnog Balkana - više od godinu dana

Viza za spajanje porodice - 10 mjeseci

Viza za sezonsko zapošljavanje studenata - 5 mjeseci

Još uvijek je zabrinjavajuće što Ambasada i dalje sporo obrađuje zahtjeve za radnu vizu, jer kažu da nemaju dovoljno kapaciteta.

Ambasada trenutno razmatra prijave za maj 2017. godine.

Više od 12 mjeseci se čeka na odgovor za radnu vizu iz Ambasade Njemačke, ali to kvari posao i samim podnosiocima zahtjeva, jer prema njihovim riječima kompanije ili firme kao garanti u ovom slučaju, nisu u stanju da čekaju više od godinu dana kako bi im stigao radnik sa Kosova. Prema tome, njemačke firme su obavezne, u mnogim slučajevima, da raskinu ugovor o radu za nekog Kosovara.

Podnositelj zahtjeva sa inicijalima A.H., rekao je za "Indeksonline" da je podnio zahtjev za termin za radnu vizu u Ambasadi Njemačke. Ali odgovor koji je dobio od posredničkih agencija u ovom slučaju je da se čeka jedna godina. Ova duga čekanja oslabila su njegove šanse za zapošljenje u nekoj njemačkoj firmi.

To je zato što, prema njegovim riječima, njemački garant neće čekati na njega radi kako bi zaposlio radnika, jer firma može naći i rješenje u Zavodu za zapošljavanje (Arbeitsamt) gdje postoji evidencija nezaposlenih osoba u ovoj zemlji.