Recipročno priznanje, članstvo u Ujedinjenim nacijama...

Vlada Kosova usvojila je u četvrtak državnu platformu za finalizaciju dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i istu proslijedila Skupštini.

Zamjenik premijera Enver Hoxhaj na sastanku Vlade je rekao da su tri glavna cilja platforme recipročno priznanje Kosova i Srbije, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama te unapređenje euroatlantskih odnosa.
Premijer Ramush Haradinaj kazao je da je dokument sačinjen nakon više sastanaka sa predsjednikom Kosova, Skupštinom te političkim predstavnicima i civilnim društvom. Istakao je da je aktuelni dijalog "istrošen" i da više ne daje rezultate, te se treba preći na konačnu fazu dijaloga.
"Platforma će biti prosljeđena Skupštini radi rasprave i njenog usvajanja u vidu rezolucije. Ovo je bio veoma važan preduslov za transparentnost jednog procesa koji će omogućiti svima da budu uključeni u njemu", kazao je Haradinaj na konferenciji za novinare nakon zasjedanja Vlade.
"Državna platforma koju predstavljamo ima nekoliko tačaka koje mogu biti članovi rezolucije u kojima je uključena materija koja Kosovu osigurava ne samo transparentan i siguran proces napred, već i sveobuhvatan proces", kazao je Haradinaj na sjednici Vlade.
Dokument je sačinjen nakon više sastanaka sa predsjednikom Kosova, Skupštine, te političkim predstavnicima i civilnim društvom.
Ramush Haradinaj je na konferenciji za novinare takođe govorio i o Zajednici opština sa srpskom većinom, navodeći da je Kosovo reaktiviziranjem Upravljačkog tima za izradu statuta poduzelo korake za njeno formiranje te da ultimatum Srpske liste o tom pitanju više ne važi.
Srpska lista je prethodno dala ultimatum zvaničnoj Prištini da do 20. aprila pokrene proces formiranja Zajednice, u suprotnom, to će uraditi sama.
"Promenjeno je činjenično stanje, Kosovo je u procesu izrade statuta Zajednice u skladu sa Briselskim sporazumom, sporazumom koji je sam predvideo da se na kraju Ustavni sud izjasni o tome da li je statut Zajednice u skladu sa Ustavom Kosova", kazao je Haradinaj.