Prestanak saradnje

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić je uspio da uslovi poslanika Ramiza Kelmendija da glasa za demarkaciju sa Crnom Gorom, koja će utrti put ka liberalizaciji viznog režima za građane Kosova.

Izvori portala "Indeksonline" navode da je predsjednik Srbije Vučić uspio usloviti poslanika Ramiza Kelmendija kroz srpske poslovne korporacije kod kojih Ramiz Kelmendi nabavlja robu koju oni isporučuju za njegovu kompaniju na Kosovu "Elkos Group".

Izvori kažu da srpski biznismeni su obavjestili u ponedjeljak Ramiza Kelmendija da, ako on glasa za demarkaciju, oni će prestati saradnju sa njim i neće dati robu na tržište Kosova.

Naišavši na ove Vučićeve prijetnje preko srpskih poslovnih korporacija, kosovski poslanik Ramiz Kelmendi je odlučio da se suprotstavi demarkaciji kako bi spasio svoje poslovanje, koje većinu proizvoda uvozi iz Srbije.

S druge strane, portal "GazetaExpress" prenosi da se poslanik Ramiz Kelmendi, zbog zdravstvenih problema, nalazi na dijalizi. Kako dalje piše ima problema sa bubrezima.

Sam Kelmendi je u izjavi za medije rekao da je njegovo zdravstveno stanje stabilno, ali da nastavlja terapiju hemodijalize.

Inače, poslanik Ramiz Kelmendi je sinoć rekao da neće glasati demarkaciju sa Crnom Gorom, jer je dobio prijetnje on sam i njegova porodica.

"Dobio sam prijetnje i prema meni i prema članovima moje porodice", rekao je Kelmendi, poslanik Demokratskog saveza Kosova (LDK).