1. decembar - svjetski dan

Svjetski dan HIV/AIDS-a svake se godine obilježava 1. decembra s ciljem podizanja svijesti o pandemiji AIDS-a, uzrokovanoj širenjem HIV infekcije. Obilježavanje ovog dana predstavlja priliku da se ljudi širom svijeta ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu potporu osobama koje žive s HIV infekcijom te da se prisjete onih koji su umrli od posljedica bolesti.

Danas će se u svim zemljama svijeta obilježiti "Svjetski dan protiv AIDS-a". Čak će i na Kosovu ovaj dan biti obilježen različitim aktivnostima.

Koordinator organizacije "Integra", Emel Ajdini, rekla je da na Kosovu do sada zabilježeno 113 slučajeva virusa AIDS-a, od pojavljivanja ovog virusa prije nekoliko decenija.

Ona je rekla da je organizacija "Integra" organizovala aktivnosti za Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, "Moje zdravlje, moje pravo".

"Ako želimo da okončamo ovu bolest, moramo onima koji su oboljeli od ovog virusa dati prava da se liječe", rekla je ona danas na RTK-u.

Prema njenim riječima, u pogledu podizanja svijesti o ovom virusu, Ajdini je izjavila da u svakoj zemlji svijeta pa i na Kosovu se bilježe slučajevi.

"Postoji svijest, ali očekujemo da ćemo u narednim godinama imati promjene u pogledu svijesti o ovoj bolesti", rekla je ona.