Srbija ne povlači nalog za hapšenje protiv njega

Novinska agencija Reuters prenosi da bi premijer Ramush Haradinaj mogao biti uhapšen, dok putuje u inostranstvo, iako trenutno obavlja funkciju šefa izvršne vlasti, ako Srbija ne povuče nalog za hapšenje protiv njega, kojeg je poslao u Interpol.

List "Gazeta Express" navodi da se Reuters, osvrnuvši se na hapšenja u Francuskoj početkom ove godine, poziva na zapadne diplomate i lokalne zvaničnike u Prištini, piše da Haradinaj može biti uhapšen prilikom putovanja u inostranstvo, ako Srbija ne deaktivira potjernicu.

Posjeta premijera Haradinaja sljedeće nedjelje u Briselu, druga od kada je Haradinaj preuzeo dužnost premijera, će biti sljedeći test, prenosi Reuters.

"Zapadne diplomate u Prištini, kao i visoki lokalni zvaničnici strahuju da bi Haradinaj mogao biti uhapšen ako putuje u inostranstvo u službene posjete ukoliko nalog za hapšenje ne bude povučen", piše dalje Reuters.

"To ne doprinosi dijalogu između Kosova i Srbije, kao dvije nezavisne, suverene i susjedne zemlje i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine", citira Reuters Halila Matoshija, savjetnika Ramusha Haradinaja.

"Izrada lista i optuživanje ljudi lažnim svjedočenjem pripada tamnim vremenima srpske Miloševićeve Srbije", rekao je Matoshi.

Ova agencija podsjeća da Srbija, uz podršku Rusije i Kine, blokira članstvo Kosova u Interpolu.

"Priština stalno šalje zahtjeve da Interpol skine njegovo ime sa crvenog upozorenja, ali nažalost to se ne događa", rekao je za Reuters jedan visoki funkcioner na Kosovu.

"To su politički motivirane optužbe, ali svaki policajac na graničnim prelazima će njegovo ime vidjeti u crvenom upozorenju i njegova je dužnost da se pridržava toga", dodao je visoki funkcioner na Kosovu koji je razgovarao sa Reuters pod uslovom anonimnosti.

Agencija takođe citira i jednog zapadnog diplomatu koji je rekao da se mora pronaći brzo rješenje. "Ovo je nešto besmisleno", rekao je diplomata.