Vlada dostavlja parlamentu

Očekuje se da će kosovska vlada parlamentu dostaviti novi nacrt zakona o utvrđivanju graničnog sporazuma sa Crnom Gorom bez konsenzusa političkih partija, piše list "Zëri".

Zamjenik ministra za lokalnu upravu Bajram Gecaj, rekao je da bi premijer Isa Mustafa, pozvao opozicione partije da razgovaraju o ovom dogovoru samo ako je druga strana "spremna za takav sastanak bez ikakvih preduslova".

"Ako opozicione partije pokazuju iskrenu spremnost da se sastanu bez nametanja bilo kakvih uslova, premijer Mustafa je spreman da sazove sastanak odmah", rekao je Gecaj.

Sa druge strane, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj, rekao je za "Zëri" da vlada nema dovoljno glasova kako bi ratifikovala granični sporazum.

On je dodao da je Mustafina izjava da će dogovor o demarkaciji biti poslat skupštini "neka vrsta ludila".

Kosovska vlada povukla je 1. septembra iz skupštinske procedure prijedlog Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Na sjednici parlamenta, koja je počela sa više od dva sata zakašnjenja, Mustafa je rekao da je vlada povukla prijedlog zbog nedostatka dvotrećinske većine, ali je ukazao da to ne znači da se "vlada povukla iz sporazuma, već da ne postoje uslovi da se danas glasa".

On je kasnije najavio je da će pokrenuti seriju sastanaka sa Srpskom listom i opozicionim strankama kako bi "razjasnio sve nedoumice" prije nego što vlada ponovo uputi skupštini prijedlog Zakona o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.