Različite reakcije opozicije i vladajuće koalicije

Prijedlog nacrta zakona o Trepči trebalo bi da se nađe na dnevnom redu skupštine u petak, odlučilo je predsjedništvo skupštine. Vladajuća koalicija je uvjerena da će nacrt biti usvojen na prvom čitanju, dok se predstavnici opozicije i Liste Srpska još uvijek ne izjašnjavaju o tome kako će glasati jer nisu imali uvid u nacrt ovog zakona.

Nacrt zakona o Trepči je naknadno uvršten u agendu koju su razmatrali članovi predsjedništva skupštine. Za predstavnike vladajuće koalcije nema dileme da će zakon biti usvojen na plenarnoj sjednici.

"Nacrt zakona o Trepči biće usvojen, ja sam uvjeren da će tako biti. Rudari i menadžemnt treba samo da razmišljaju o strategiji razvoja", rekao je Kadri Veseli, predsjednik skupštine.

"Ja ne vjerujem da postoji politički subjekt koji će biti protiv ovoga zakona. Zakon o Trepči treba da bude usvojen", naveo je Ismet Beqiri, predsjednik parlamentarne grupe LDK.

Iz Alijanse za budućnost Kosova još uvijek nisu sigurni da li će glasati za ovaj nacrt zakona.

"To ćemo odlučiti u zavisnoti od uvida u dokument, od toga kakva je reorganizacija Trepče predviđena nacrtom zakona. Ali ono što nas čudi je da prijedlog zakona nije dostavljen", kazao je novinarima Pal Lekaj iz Alijanse za budućnost Kosova.

Protiv odluke da se prijedlog Nacrta zakona o Trepči u petak nađe na dnevnom redu, bio je šef parlamentarne grupe Lista Srpska.

"Ja sam se usprotivio takvoj odluci jer je u suprotnosti sa poslovnikom i poslanici nisu vidjeli prijedlog zakona. U ovom trenutku nemamo stav kako ćemo da glasamo jer nismo vidjeli kako izgleda Nacrt zakona, kada budemo vidjeli zakon, onda ćemo odlučiti kako ćemo glasati", rekao je Slavko Simić.

Inače, Kosovska agencija za privatizaciju je prije deset dana potpisala ugovor za pružanje profesionalnih usluga za sprovođenje studije izvodljivosti Trepče sa njemačkom kompanijom HPC koja je u konzorcijumu "Ernst & Ioung". Studija ce dati preporuke o najboljim alternativama za revitalizaciju i transformaciju Trepče.