Nezaposlenost, nedostatak zdravstvenog osiguranja...

Ambasadorica Njemačke na Kosovu Angelika Weits izjavila je da Kosovo ima mnogo veće probleme u odnosu na demarkaciju sa Crnom Gorom i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), zbog čega su već godinu dana blokirane institucije.

Weits je za današnje izdanje prištinskog dnevnika "Koha ditore" rekla da su problemi nezaposlenost, nedostatak zdravstvenog osiguranja, ispunjavanje potreba građana Kosova i stvaranje novih radnih mjesta "hitnija pitanja u odnosu na demarkaciju i ZSO".
Njemačka ambasadorica je rekla da njena zemlja nema stav oko demarkacije sa Crnom Gorom, pošto je to bilateralno pitanje, ali je dodala da je "nažalost" demarkacija postala uslov za liberalizaciju viza za građane Kosova.
- Njemačka podržava proces dijaloga i normalizacije odnosa Kosova i Srbije i sve sporazume koji su postignuti u Briselu - kazala je Weits odgovarajući na pitanje o osnivanju ZSO.
U intervjuu povodom 3. oktobra, Dana ujedinjenja Njemačke, Weits je govorila i o njemačkim investicijama na Kosovu koje bilježe povećanje, ali i o tome zašto su nerealna očekivanja da će investicije Njemačke na Kosovu biti veće.