Predviđena i sredstva za OSK

Ministarstvo finansija organizovalo je javnu debatu na kojoj je predstavljen prijedlog budžeta za 2017. godinu. Vlada je za narednu godinu predvidjela sredstva za transformaciju KBS u vojsku Kosova.

Planirani budžet za 2017. godinu iznosi 2 miliarde eura, ovaj iznos sredstava veći je nego prethodnih godina. Više novca u budžetu rezultat je povećanja kapitalnih investicija na Kosovu i smanjenja troškova, rekao je ministar finasija Abdullah Hoti.

"Za narednu godinu obezbjedili smo povećanje kapitalnih investicija za 50%. Rast tekućih troškova je samo 2 odsto. Uspjećemo da isplatimo javna dugovanja, održaćemo fiskalni deficit ispod 2% što smo postavili kao cilj. Predviđen je budžet i za transformaciju KBS-a u vojsku. Predvidjeli smo i potrebna sredstva za funkcionisanje zakonodavstva, obrazovanja i zdravstva. Osigurali smo veći budžet za poljoprivredu, a posebno za kapitalne investicije koje su potrebne u poljoprivredi za sistem navodnjavanja", istako je ministar finansija Avdullah Hoti.

Planom budžeta obuhvaćene su i opštine na sjeveru, ali i finansiranje lokalnih izbora 2017. godine.

"Tokom sastanaka sa predstavnicima opština, najviše je bilo riječi da budžetom budu obuhvaćene i subvencije. Iz kosovskih opština smo dobili uvjeravanja da će uvećati svoje investicije, jer ne mogu stalno da zavise od davanja sa centralnog nivoa", kazao je Sazan Ibrahimi, šef asocijacije kosovskih opština.

Predstavljeni plan budžeta Ministarstvo finansija šalje Vladi na usvajanje do 6. oktobra, a pred poslanicima u Skupštini nacrt budžeta trebalo bi da se nađe do 31. oktobra.