Uz visoku stopu nezaposlenosti

Kosovo je zemlja paradoksa. Uz visoku stopu nezaposlenosti, ali i kompanija koje ne mogu naći radnike.

Jedna od takvih kompanija je proizvođač vina u Orahovcu, Stone Castle, koji je u potrazi za 500 radnika, jer osim na evropskom tržištu, pokrenula je izvoz i za SAD. U opštinskom zavodu za zapošljavanje u Orahovcu, figurira da je nezaposlenih oko 8 hiljada. Ali radnike ne mogu pronaći i neke druge kompanije.

"Uložili smo više od 20 miliona eura u tehnologiju i revitalizaciju vinograda, ali imamo problema u pronalaženju radnika za berbu. U ovom trenutku berbe imamo 500 sezonskih radnika, ali su nam još uvijek potrebni novi radnici kako bi berba bila brža i uspješnija", rekao je Artur Cami iz kompanije "Stone Castle".

On je rekao da ova kompanija nema prepreke za izvoz vina u inostranstvu.

"Osim izvoza za Evropu, uspjeli smo tržište proširiti i na SAD. Nema prepreka. Mala prepreka je bila samo proizvodnja i kvaliteta standarda, koju od sada pa nadalje nećemo imati", dodao je Cami.

Iako su zahtjevi za posao veliki, mladi ljudi u Orahovcu ne žele raditi.

"Svaki mjesec smo u potrazi za 30-40 novih radnika, ali svakog mjeseca nam se javlja isti problem. Primjera radi, Termo-sistem, jedno ozbiljno i profitabilno preduzeće koje poštuje sve pravne norme, ima radno vrijeme od 8 sati, kvalitetnu ishranu za radnike, subotom i nedjeljom odmor, posao van radnog vremena se dodatno plaća, ali ipak mladi ne žele da rade", rekao je Muhedin Sharku, savjetnik za zapošljavanje u opštini Orahovac.

/RTK/