Tokom ove ili prve polovine naredne godine

Raseljeni Srbi iz Đakovice planiraju da se tokom ove godine ili prve polovine naredne kolektivno vrate u taj grad pošto je pojedinačni povratak utopija koja nije dala rezultate za prethodnih 16 godina, izjavio je njihov predstavnik Đokica Stanojević.

Prisustvujući obilježavanju slave manastira Svetog Kozme i Damjana u Zočištu, Stanojević je agenciji Beta kazao da je u kontaktu sa stanovnicima Đakovice kao i da ima informacije o sistematskom uništavanju srpskih kuća u tom gradu.

"Obavjestili smo sve o našim namjerama da se vratimo na svoja imanja. Mi ne prihvatamo pojedinačne povratke kao u drugim sredinama jer to je utopija koja nije dala rezultate za ovih 16 godina. Mi želimo da se kolektivno vratimo u svoje ulice, u svoj dio grada i da tu zaživi škola, obdanište i privreda", kazao je Stanojević.

Prema njegovim riječima, đakovački Srbi nisu prodali oko 90 odsto svoje imovine u tom gradu.

"Ako do sada nevladine organizacije i oni koji je trebalo da odluče o našem povratku nisu to uradili, onda ćemo možda mi u najskorije vrijeme da dođemo i da ostanemo u svojim kućama", kazao je Stanojević dodavši da strana predstavništva u Prištini podržavaju raseljene kada je riječ o poštovanju slobode kretanja, prava na imovinu i svih ljudskih prava garantovanih u Evropi.