Male šanse da se proces okonča ove godine

Građani Kosova neće moći da putuju bez viza u zemlje Šengena, barem ne do kraja ove godine. Odlaganje može biti i duže ako propadne liberalizacija viznog režima za zemlje sa kojima je Kosovo u paketu, posebice Turska i Ukrajina, za koje je EU izrazio skepticizam, bojeći se velikog priliva građana prema EU.

Izvori lista "Zëri" iz Brisela ukazuju na to da sudbina Kosova u velikoj mjeri zavisi od Turske.

"Kosovo je paketu sa Turskom i njena suspenzija utiče i na Kosovo. Nažalost, razlozi koji se koristi od strane vodećih zemalja Europske unije su opasnost od povećanog priliva ljudi", rekao je izvor. Mogućnost da ne dođe do libaralizacije viza za Kosovo, u slučaju neuspjeha za Tursku ili Ukrajinu, vide i poznavaoci evropskih integracija.

Analitičarka Besa Shahini kaže da za list "Zëri" da se proces liberalizacije viznog režima pretvorio u politički proces. Prema njenim riječima, Kosovo je u grupi sa tri druge zemlje, od kojih su obe problematične, kao što su Turska i Ukrajina.

"Ako ne uspije liberalizacija za jednu od ovih zemalja, strahujem da neće uspjeti i za Kosovo. Čak je i raspoloženje država članica prema Kosovu veoma loše. Nema mnogo razumijevanja za potrebu slobodnog kretanja za građane Kosova jer se na njih gleda kao opasnost od velike migracije", rekla je Shahini, dodavši da je vjerovatnoća da ove godine Kosovo dobije liberalizaciju viznog režima za Kosovo veoma mala.