(Ne)povjerenje u kosovska dokumenta

Jedan čitalac, koji je želeo da ostane anoniman (za redakciju Koha.net ime poznato), poslao je vijest sa nevjerovatnim, ali indikativnim sadržajem.

"Norveški državljani porijeklom sa Kosova su jedini Evropljani kojima u rubrici 'mjesto rođenja' u pasošima im piše 'NEPOZNATO'"...

"Samo sam htio da budete upoznati sa ovom interesantnom viješću", napisao je on, prenosi koha.net.

U novoj regulativi Uprave policije Norveške predviđa se da osoba, norveški državljanin, ali porijeklom iz raznih zemalja Afrike i Azije, kao i Evrope (samo sa Kosova), bude identifikovan sa domovinom porijekla "NEPOZNATO" u odgovarajućem odjeljku u norveškom pasošu. To se može uzrokovati takve probleme prilikom ulaska u zemljama poput SAD.

Nije razrađen razlog zašto ljudi porijeklom sa Kosova su u ovoj grupi zemalja uključenih u novoj regulativi, ali izgleda očigledno da norveške vlasti ne vjeruju podacima izdatim od strane kosovskih vlasti.

"Ovo je prilika za Ministarstvo vanjskih poslova Kosova", piše on, ukazujući (za one koji razumiju norveški jezik, dok za druge koji ne razumiju iskoriste pomoć Google Prevodilaca na engleskom kako bi se podrobnije upoznali sa detaljima u članku)

Za više informacija molimo pročitajte članak OVDJE.