2015. godine prijavljeno 808 novih slučajeva

Bolest raka bila je i ostaje globalni zdravstveni problem. Na Kosovu, u 2015. godini je prijavljeno 808 novih slučajeva ove bolesti.

Inače, tokom ove godine, iako još uvijek nema tačnih statistika, prema riječima zdravstvenih radnika,  broj ljudi koji su pogođeni ovom bolešću je u blagom porastu.

Ekrem Hyseni, direktor Instituta za onkologiju Kliničko-Univerzitetskog centra Kosova izjavio je za Radio Slobodna Evropa da u ovoj instituciji u toku dana pomoć zatraži do 300 ljudi.

"Klinici za onkologiju radi sa svim odjeljenjima i suočava se protokom i do 300 pacijenata dnevno. Njima je potrebna pomoć, da li se radi o hemoterapiji, palijativnom zbrinjavanju (medicinska pomoć za osobe s ozbiljnim bolestima) i svakodnevu njegu, radioterapija, itd... Uređaji funkcioniraju normalno i pokriva protok pacijenata sa Kosova, iz Medveđe, Preševa i nekih sporadičnih slučajeva iz Albanije. "

"Opskrba je relativno dobro. Dakle, njega i liječenje je mnogo lakše. Malih nedostataka ima, ali su lijekovi jeftini, i nema ponuđača zbog niskih tropškova. Ali te lijekove pacijenti kupuju sami", rekao je Hyseni.

U međuvremenu, šef Svjetske zdravstvene organizacije na Kosovu, Skender Syla, rekao je da je sa najvećom pažnjom ljudi, bolest raka se može spriječiti na razne načine. On je spomenuo neke od faktora koji bi mogli uticati na prevenciju ove bolesti.

"Očigledno je da postoje faktori koji bi mogli pozitivno uticati na prevenciju bolesti raka, kao što je ne konzumiranje cigareta, pošto je jedan od uzroka bolesti raka pluća je uzrokovan upravo pušenjem. Zatim, što više fizičke aktivnosti, ishrana i zdrav stil života. Ali, postoje i redovne medicinske kontrole i rano otkrivanje bolesti povećavaju šanse za bolje i lakše liječenje", rekao je Syla.

Onkolog, Ekrem Hyseni s druge strane odaje da u odnosu na zemlje u regionu, broj građana Kosova pogođeni bolešću raka je niži.

"Nema povećanja broja novih slučajeva. Radis e o malom broju oboljelih od ove bolesti, a ako u usporedimo sa zemljama u regiji, Kosovo je zemlja sa najmanjim brojem novih slučajeva oboljelih od raka", rekao je Hyseni.

"Onkološka klinika Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova je dobila donaciju od 294 hiljada eura, koja sadrži 200 ampula tastuzumaba (Herceptin R), koji se smatra podrškom i pomoći u realizaciji modernog i potpunog liječenja ovih pacijenata", dodao je dalje Hyseni.

Na Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova kažu da će korištenje ovog proizvoda direktno uticati na pružanje kontinuiteta u liječenju, poboljšanju rezultata liječenja i poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

Ministar zdravlja u Vladi Kosova, Imet Rrahmani, rekao je da budžet za lijekove za liječenje bolesti raka za ovu godinu iznosi 5 miliona eura, te da se ovim budžetom neće moći pokriti 100 posto tereta bolesti. On dodaje da su javne zdravstvene ustanove u 2015. godini bile dobro opskrbljene terapijama protiv raka.

Međutim, učestalost bolesti raka je u porastu. Ukupan broj novootkrivenih slučajeva raka u svijetu, u 2012. godini, bio je 3,7 miliona i do 2030. godine procjenjuje se da će se taj broj povećati na 25 posto, do 4,6 miliona slučajeva.