Nema dozvolu za gradnju

Premijer Isa Mustafa je rekao da Srbi koji su se vratili na Kosovo nemaju dozvolu za gradnju povratničkog naselja Sunčana dolina u Zvečanu, na sjeveru Kosova.

On je ove komentare dao u Istoku, gdje je u društvu sa odlazećim šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Samuelom Žbogarom, inaguirao projekat "Podrška agro-turizmu, poslovnom i ekonomskom razvoja u Istoku".

"Oni nemaju prava za izgradnju povratničkog naselja 'Sunčana dolina'. To je neprihvatljivo i nema vrijednosti, a institucije nisu dale dozvolu", rekao je Mustafa, prenosi Klan Kosova.



Inače prije nekoliko dana je u Beogradu predstavljen projekat izgradnje povratničkog naselja na sjeveru Kosova.

Povratničko naselje 'Sunčana dolina' osmišljeno je u okviru novog koncepta masovnog povratka, koji je u obzir uzeo potrebu interno raseljenih lica da se vrate u sigurne sredine u kojima će imati egzistencijalnu izvesnost i sve potrebne životne sadržaje.

Naselje će se nalaziti između Mitrovice i Zvečana, u podnožju nemanjićke tvrđave, a sporazum o njegovoj izgradnji potpisali su 12. jula 2015. godine takozvana Kancelarija za Kosovo, Eparhija raško-prizrenska i opština Zvečan.

Inače, Direktor tzv. Kancelarije za Kosovo Marko Đurić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i lokalnih vlasti u Zvečanu položiće danas kamen temeljac za izgradnju povratničkog naselja "Sunčana dolina" u Zvečanu.

Polaganju kamena temeljca za novo naselje u kome će biti izgrađeno između 225 i 300 stambenih jedinica i više javnih objekata, prisustvovaće i episkop raško-prizrenski Teodosije i predsjednik takozvanog Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević.