Nije obezbjedilo neophodne kapacitete

Profesor krivičnog prava Ismet Salihu ocenio je danas da je Misija EULEX-a potrebna Kosovu još najmanje pet godina, jer još nije uspjelo da obezbjedi i zaštiti autonomiju državnih organa.

U intervjuu za dnevnik Epoka e re, Salihu, koji je vodeći stručnjak za krivično pravo na Kosovu, je rekao da je prisustvo Euleksa neophodno i korisno jer Kosovo nije obezbjedilo neophodne kapacitete stručnjaka za tužioce, sudije, policijske istražioce i da zaštiti autonomiju državnih organa.

"Zbog političkih i partijskih uticaja prisustvo Euleksa je dobro za Kosovo i za ostvarivanje reda i zakona", rekao je on. Prema njegovoj ocjeni, međunarodni predstavnici u oblasti pravde i zakona su mnogo pomogli Kosovu ali, nezavisno od napretka koji je postignut, on je dodao da ima još mnogo posla kako bi pravosudni sistem bio profesionalniji i efikasniji.

"Naši sudovi su spori i nedovoljno stručni i jedan od problema je dugo trajanje procedura", rekao je Salihu i naveo da su pravosudni sistem, vladavina zakona i pravna država preduslovi za ekonomski i drugi razvoj.

Premijer Kosova Isa Mustafa je u utorak izjavio da će se ovih dana, prije isteka roka mandata Euleksa 14. juna, postići dogovor o nastavku mandata najveće misije EU do sada.