Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da je misija vladavine prava na Kosovu, EULEX, je uspjela u borbi protiv kriminala i korupcije, a kao slučajeve koji dokazuju ovaj uspjeh je spomenuo slučajeve Ramadana Muje i Azema Syle.

"EULEX je imao uspjeha u borbi protiv kriminala i korupcije, počevši od slučaja Ramadana Muje u Prizrenu pa do slučaja Azema Syle", rekao je Žbogar, u emisiji "Zona B", prenosi portal "Insajderi".

Dok je bivši poslanik PDK, Azem Syla, uhapšen prošlog mjeseca i nalazi se u zatvoru zbog navodnih optužbi za organizirani kriminal, Ramadan Muja, iako je osuđen od strane Suda i dalje je gradonačelnik Prizrena.

Stoga je Žbogar rekao da političari koji imaju problema sa zakonom trebaju napustiti politiku.

"Apelujemo na one koji imaju problema sa zakonom da napuste politiku. Mi ne vladamo ovdje, odgovornost je na vladi. Mi kritikujemo kada nešto nije dobro na Kosovu i nastavićemo da kritikujemo, mi ćemo dati naši izvještaj u oktobru i objavićemo i kritike. Narod osuđuje koji političar treba biti kažnjen. U svakoj demokratiji, ljudi biraju svoje predstavnike i mi pregovaramo s predstavnicima", kazao je Žbogar.

A od Muje, napuštanje politike, koje podrazumjeva i mjesto gradonačelnika Prizrena kao kandidata PDK na lokalnim izborima, nedavno je zatražilo i civilno društvo u Prizrenu.

Slučaj smrti trogodišnje Xhenete Gashi, kao rezultat pada zida stare kuće u Historijskom području Prizrena, zbog nepružanja sigurnosti u ulici "Marin Barleti" dovela je do toga da "Ec ma ndryshe" zatraži ostavku Muje, čineći ga odgovornim za slučaj.

Insajderi.com