Države EU se saglasile

Države EU su se saglasile da produže mandat misiji EULEX za još dvije godine, u trenutku kada su razgovori između predstavnika EU i Kosova još uvijek u toku.

Države članice vjeruju da je Kosovu potrebno prisustvo EU u oblasti vladavine prava.

Prema diplomatskim izvorima iz EU, stalni predstavnik EU se u načelu saglasio da produži mandat EULEX-a do 14. juna 2018. godine, a izvršen je transfer 34,5 miliona eura sa evropskog budžeta na EULEX i Specijalni sud, koji će procesuirati slučajeve protiv pojedinih vođa bivše OVK. Ovo je iznos za prvu godinu mandata.

List "Koha Ditore" podsjeća da EU pokušava već mjesecima da postigne dogovor sa kosovskim vlastima o budućnosti i nadležnostima EULEX-a. Izvori iz EU govore da je ovo bio težak proces, jer kosovski političari znaju da EULEX procesuira slučajeve koji sumnjiče njih same za najteža krivična djela, prenosi RTK2.

Iako je EU već odlučila da produži mandat EULEX-u, ipak je saopštavala javnosti da želi da se kosovske vlasti prvo saglase sa tim.

I dok Kancelarija EU na Kosovu, niti kancelarija predsjednika, nisu zvanično saopštili rezultate ovih pregovora i sastanaka, Besnik Berisha, savjetnik premijera Ise Mustafe, rekao je da je ovo pitanje u nadležnosti predsjednika Thaçija, koji sa visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini treba da razmjeni pisma o produžetku mandata EULEX-a.