Narednih dana i mjeseci

Naredni dani i mjeseci će biti vrlo vrući za Kosovo. Kako piše list "GazetaBlic", pozivajući se na međunarodne izvore na Kosovu očekuje se da će doći do brojnih hapšenja zbog organiziranog kriminala i drugih nezakonitih radnji.

Među uhapšenima, prema istim izvorima lista "GazetaBlic", se očekuje da budu i "velike ribe".

"Postoje dvije opcije koje se spominju u vezi sa mogućnošću "uragan" hapšenja "velikih riba". Prema drugoj opciji, hapšenja se mogu desiti tokom ove dvije sedmice, i ukoliko se ova hapšenja ne dogode sada, onda će ljeto biti veoma 'toplo'", rekao je ovaj izvor lista "GazetaBlic".

Prema riječima istih izvora, najmanje je 3 do 4 "velikih riba" koje će pasti u ovoj akciji.

Međutim, ovi izvori nisu dali detalje ko bi mogao biti među uhapšenima, ali se navodno govori o onima koji su umješani u organizovani kriminal i druge kriminalne radnje.

U međuvremenu, prije nekoliko sedmica, uhapšen je jedan od najmoćnijih ljudi na Kosovu, Azem Syla, zbog sumnje da je vršio ilegalni prijenos imovine.

Ova kriminalna grupa, prema Tužilaštvu koja se sastoji od više od 50 ljudi, navodno je nezakonito stekla na desetine miliona eura.

Bivši glavni komandant Oslobodilačke vojske Kosova, Azem Syla se sada nalazi u pritvoru.

Na jesen, u međuvremenu, najavljeno je da bi moglo doći do funkcionalizacije i Specijalnog suda, koji će se baviti navodnim ratnim zločinima, koje je počinila Oslobodilačka vojska Kosova.

Novinar Milaim Zeka je naveo imena nekih od ratnih komandanata koji će biti optuženi od strane Specijalnog suda.

On je na ovoj listi pomenuo i predsjednika Kosova, Hashima Thaçija, predsjednika Skupštine Kadriju Veselija, bivšeg komandanta OVK, Agima Çekua, itd.