(Ne)otvaranje za saobraćaj

Gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri je kosovskim medijima na albanskom jeziku najavio revitalizaciju mosta koji godinama nakon sukoba odvaja južni od sjevernog dijela grada.

"Park mira", koji su na most postavili predstavnici Srba sa sjevera Kosova, nisu prihvatili Albanci iz južnog dijela grada, pa se tako o ovom pitanju razgovaralo i u Briselu. Predlog za rješenje ove situacije, koji su prihvatile obje strane, ponudila je kancelarija EU na Kosovu koja će finansirati revitalizaciju mosta u Mitrovici. Projektom je predviđeno da most bude otvoren sredinom juna, ali osim ograđivanja mosta limenim tablama, ništa se drugo nije promjenilo. Na samom mostu nema građevinskih mašina, a otvorena je jedino pješačka staza.

Građani sjeverne i južne Mitrovice različito tumače otvaranje ovog mosta. Na sjeveru postoji bojazan da ovakvo rješenje može doprineti pogoršanju bezbjednosne situacije i dovesti do novih sukoba.

Adrijana Hodžić, šefica opštinske administracije sjeverna Mitrovica, smatra da je "Park mira" bio dobro prelazno rješenje, ali da za otvaranje mosta treba sačekati povoljnije uslove, a nikako građanima nametati rješenja.

“Ono što se tehnički dešava na terenu je da su radovi uslovljeni potpisivanjem memoranduma u kojem je sadržano nekoliko tačaka. Potpisnici memoranduma trebalo bi da budu gradonačelnici dveju opština, i koliko sam ja upoznata Ministrastvo prostornog planiranja. Postoje određeni izazovi što se tiče samog memoranduma i neslaganja. Dok se taj memorandum ne potpiše, ja ne vjerujem da radovi na glavnom  mostu mogu da otpočnu“, rekla je Hodžićeva.

I ranije je bilo sporazuma za otvaranje ovog mosta, jedan od njih je "Tri plus tri" koji je trebalo da bude potpisan 1999. godine, ali su tada Marko Jakšić i Oliver Ivanović odbili ovaj sporazum smatrajući ga prijetnjom po bezbjednost i opstanak sjevernog dijela Kosova, kazao je Jakšić.

Marko Jaksić, član predsednistva Demokratske stranke Srbije, kaže da je Briselski sporazum akt najveće veleizdaje u historiji srpskog naroda koji je potpisala Vlada u Beogrdu.

“Jedinu urbanu sredinu sa većinskim srpskim stanovništvom sačuvao je ovaj most, priča o pješackoj zoni otvara put za invaziju Albanaca iz južnog u sjeverni dio grada i znači nestajanje srpskog stanovništva i sa ovih prostora. Otvaranje pješačke zone, mosta u suprotnosti je sa interesima Srba koji žive na ovom prostoru," istakao je Jakšić.

U skladu sa Briselskim sporazumom predviđeno je uklanjanje "Parka mira", a skupština opštine sjeverna Mitrovica je donela odluku da ulica Oslobođenja, tačnije dio ulice od zgrade Telekoma do Tri solitera i dio ulice Kralja Petra bude pretvoren u pješačku zonu, što je u suprotnosti sa najavama da će most biti otvoren za saobraćaj.