Borba protiv političke korupcije

Grupa za pravne i političke studije (GLPS) organizirala je panel diskusija na temu "Borba protiv političke korupcije: Izazovi u funkciji budućih reformi".

Među učesnicima su bili američki ambasador na Kosovu, Greg Delawie, ministar pravde Hajredin Kuçi, predsjednik Agencije za borbu protiv korupcije, Hasan Preteni i drugi tužioci i sudije.

Šef za borbu protiv korupcije, Hasan Preteni, govorio je o radu institucije na čijem je on čelu, poduzetim radnjama u borbi protiv korupcije i uputio niz kritika na centralne institucije u zemlji.

"Zabilježeno je mnogo nepravilnosti u javnim nabavkama. Već 17 godina nema odgovornosti, nema nikoga da je odstranjen sa službenog položaja zbog nerada, kršenja zakona ili korupcije. Mi stalno razmatramo izvještaje u Skupštini, ali nikada nije prikazan u javnosti. Moramo prijaviti Skupštini i Skupština treba prijaviti izvještaje o radu od mehanizama u borbi protiv korupcije.

Nedostatak transparentnosti se vidi kao nedostatak izvještavanja, agencija za borbu protiv korupcije uvijek objavljuje izvještaje, ali to ne rade drugi, oni se ne objavljuju.

Informacije o slučajevima korupcije građani čuju na dnevnoj bazi, ali građanin dozna i koje se mjere preduzimaju u borbi protiv ovog fenomena - te se samo konkretnim koracima može promijeniti percepcija, a oni vide samo loš posao koji se javno sporovodi", rekao je između ostalog Preteni, prenosi "Klan Kosova".