Noćas oko ponoći

U južnom dijelu Mitrovice noćas je zapaljen službeni automobil kosovskih institucija, prenose elektronski mediji u Prištini. Za incident niko nije preuzeo odgovornost.

Incident se dogodio na službenom parkingu kod zgrade opštine. Nije poznato kojoj instituciji automobil pripada. Ima registarske oznake 3Z 191 02. Pretpostavlja se da pripada Poreskoj upravi Kosova.

Posljednjih dana i nedjelja u nekoliko centara na Kosovu je zapaljeno više službenih automobila kosovskih institucija, kao čin odmazde opozicionih stranaka, prije svih pokreta "Samoopredjeljenje", zbog skoro svakodnevnih hapšenja njihovih aktivista i članova.

Opozicione stranke mjesecima unazad, aktivirajući suzavac u kosovskoj skupštini i nasilnim protestima na ulicama Prištine, pokušavaju da primoraju kosovsku vladu da poništi sporazume o formiranju Zajednice srpskih opština i dogovor o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Opozicija je najavila velike antivladine demonstracije u Prištini 9. januara.

Podsjetimo, u toku decembra 2015. zapaljeno je više vozila kosovskih institucija, a paljevine automobila su počele 13. decembra kada je širom Kosova zapaljeno više vozila kosovskih institucija. Tada su zapaljeni automobili u vlasništvu Apelacionog suda u Prizrenu, Osnovnog tužilaštva u Gnjilanu, Suda za prekršaje u Peći, kao i kosovske poreske administracije u Južnoj Mitrovici.