Čekajući liberalizaciju viza

Kosovo ni ovog decembra nije dobilo sigurno, zeleno svijetlo da će čekanju u red za vize doći kraj. Evropski zvaničnici rekli su da preostaje još osam, od 95 kriterijuma da se ispune. Tako nešto posebno ljuti mlade koji se osjećaju izolovanim.

Arben Dedaj iz Prištine kaže da je razočaravajuće što liberalizacija viza još uvijek nije osigurana, te dodaje da ovakva situacija sada već postaje monotonija.

"Ovo je izolacija, ali, sada smo se već navikli na to. Sve nam jedno, sa ili bez viza. Umorni smo od toga", kaže on.

Mendim Mehmeti, student prava, ocjenjuje da su vize u velikoj mjeri spriječili mlade da putuju, studiraju ili rade u zemljama EU.

"Loše je, odustajemo od studija, od rada. Imamo i rođake koje nismo u stanju posjetiti", kaže on.

Vigan Mehmeti, takođe student prava, kaže da nemogućnost da se putuje mladima uskraćuje i iskustvo.

"Loše je što su nam odložili liberalizaciju. Trebalo je na vrijeme obaviti obaveze, ali ako se situacija ne popravi, i ukoliko se stanje u zemlji ne popravi, neće biti liberalizacije", smatra on.

Ipak, pojedini mladi smatraju da i kada bi se ukinuo vizni režim, to ne bi puno promjenilo stvari.

Betim Ndrecaj je završio ekonomiju i želja mu je da posjeti Švicarsku.

"Ali, i da imam vizu, nemam novca za putovanja", kaže on.

Engjel Hamiti, student političkih nauka, kaže da mladi prije svega treba i da shvate šta podrazumijeva liberalizacija.

"Tri mjeseca može da se putuje, ali bez prava na rad ili studije, koliko ja znam. Tako da, to omogućava samo posjetu zemljama Evrope... Ali, i to je olakšavajuće, samo kako bi izbjegli procedure u ambasadama", kaže on.

Evropski komesar za migraciju, unutrašnja pitanja i državljanstvo Dimitris Avramopoulos, izrazio je uvjerenje da će Kosovo uskoro biti u poziciji da ispuni sve preostale zahtjeve, kako bi komisija predložila ukidanje viznog režima.

Izvještaj Evropske komisije navodi četiri ključna prioriteta na koja se Kosovo mora fokusirati u preostalom periodu dijaloga o viznoj liberalizaciji: prebacivanje značajnog broja sudija u sudska odjeljenja za teške zločine; izgradnja kapaciteta u smislu doslijednih istraga, sudskih presuda i konfiskacija u slučajevima teškog organizovanog kriminala i korupcije; osiguravanje operativne nezavisnosti Revizorskog tijela za javne nabavke i Regulatorne komisije za javne nabavke; i jasne naznake da je zakonodavstvo o promjenama sprovedeno u djelo.