Srpski mediji

Konačna odluka Ustavnog suda Kosova o Zajednici srpskih opština (ZSO) biće poznata već danas, nezvanično saznaje beogradski list “Blic“, prenosi list “Zëri”.

 “Blic” navodi da je “kosovska štampa juče je kontradiktorno izvještavala o samoj odluci o ZSO, koja je dogovorena Briselskim sporazumom. Tako je ‘Koha ditore’ najavila da će sud djelimično oboriti sporazum o ZSO, zbog čega će se ponovo pregovarati u Briselu, dok je ‘Lajmi.net’ izvjestio da je odluka da je ZSO u skladu sa Ustavom Kosova”.

S druge strane, glasnogovornik suda Veton Dula je u izjavi za list “Zëri” rekao da će odluka biti donesena u skladu sa Ustavom Republike Kosova, Zakonom o Ustavnom sudu, kao i Pravilnikom o radu Suda.

"Kada se donese odluka, o tome će sve strane uključene u slučaj biti obaviještene na vrijeme", rekao je Dula.

Inače, Vlada Kosova je u saopštenju obavijestila javnost da nije poduzela nikakve radnje u vezi Sporazuma o Asocijaciji, od 30. oktobra 2015. godine kada je ovaj sporazum dostavljen na razmatranje Ustavnom sudu od strane predsjednice Kosova.

Predsjednica Kosova je 30. oktobra 2015. godine preduzela akciju i podnela Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti ovog sporazuma, naravno sa pozitivnim predznakom u cilju smirivanja situacije nakon reakcije opozicije.

Šta predviđa sporazum o ZSO

-    Ima ukupan nadzor nad razvojem lokalne privrede, obrazovanjem, zdravstvenom i socijalnom zaštitom
-    Skupštinu ZSO čine predstavnici deset srpskih opština i ima predsjednika koji je predstavlja
-    Ima imovinu, izuzeta je od poreza, carina i bilo kakvih dažbina institucijama u Prištini
-    Finansira se iz budžeta Srbije i Kosova, prihodima od svojih preduzeća. Može da pokrene postupak pred Ustavnim sudom ako su joj ugrožena ovlašćenja