Svjedočenje Ehlimana Delalić

Ehlimana Delalić, životna saputnica ratnog komandanta Ramiza Delalića, progovorila je o brutalnom ubistvu supruga skoro devet godina poslije tragedije.

Delalić je, naime, nedavno svjedočila pred Osnovnim sudom u Prištini u procesu protiv Nasera Kelmendija. Iskreno i dostojanstveno, kako su pojedinci koji su je imali priliku čuti opisali njeno svjedočenje, Ehlimana Delalić govorila je o suprugovim prijateljima i neprijateljima, a na kraju je, kako saznajemo iz njenog okruženja, Sudu poručila: “Molim vas, nađite ubice moga muža!”

Napad džipom

Ehlimana Delalić s Ramizom je bila u braku duže od 20 godina. Majka je njegovo dvoje djece. Nikada se nije eksponirala u javnosti, ali svi u Sarajevu znali su da je ona Ćelina životna ljubav. I danas se među prijateljima prepričavaju njihovi trenuci romantike. I poslije Ramizovog ubistva Ehlimana, koju svi cijene vjernicom, ostala je posvećena porodici. Nije bila u sukobu sa zakonom, a Delalićevu imovinu sud joj je dodijelio poslije njegovog ubistva.

Inače, Delalić je pred Osnovnim sudom u Prištini ispričala da je sigurnost njenog muža poslije povratka iz Turske 2006. godine, gdje je, kako je poznato, imao sukob s Muhamedom Alijem Gashijem, bila narušena.

Jedan od trenutaka koji je pokazivao ozbiljnost situacije bio je kada su na Ehlimanin automobil, dok je vozila gradom, nasrnuo džip. Kasnije joj je Ramiz ispričao da ga je u tim trenucima na telefon nazvao Almir Kukan i rekao mu: “Upravo gledamo u Ehlimanu kako vozi.” Na osnovu svega, zaključeno je da iza incidenta stoje Gashijevi ljudi.

Ramiz u panciru

“Avaz” saznaje da je Ehlimana u svom iskazu ispričala da je porodica bila zabrinuta za sigurnost. Ramiz je stalno nosio pancir i bio naoružan, Ehlimana je pratila djecu do škole i nazad, skrenuta joj je pažnja da pogleda ispod automobila prije vožnje...

Kada je kao svjedokinja ovo ispričala, prije desetak dana pred Osnovnim sudom u Prištini, tužilac je postavio pitanje: “Koga ste se bojali Vi i Vaš muž”, a ona je odgovorila: “Muhameda Alija Gashija.“

Posvjedočila je da je konflikt u Turskoj samo razotkrio suštinu odnosa između Delalića i Gashija te potvrdila da se njen suprug nikada nije mirio s Gashijem niti je to pokušavao. Kada se vratio iz Turske, prekinuo je kontakte s njim, a spor između njih nikada nije okončan.

Odgovarajući na pitanja, Ehlimana Delalić pojasnila je da njen muž, osim s Gashijem, nije ni s kim drugim imao većih konflikata. Ona je istakla da je u stalnom nesporazumu bio samo sa Zijadom Turkovićem. Taj sukob trajao je od prije rata, 1992. godine. Gospođa Delalić potvrdila je još pred Sudom da je Turković pucao na Delalića više puta.

Sumnje na Turkovića  

Također, ispričala je da joj je Ramiz, nakon što je bačena bomba na njihovu kuću, kazao da misli da je to uradio Zijad Turković.  

- Bilo je to kada se Ramiz vratio iz Turske. Pet ili šest mjeseci prije njegove smrti. Kada je završen uviđaj, on je bio nervozan i pitala sam ga zna li ko je to uradio, da nije Gadhi? A on je odgovorio: „Ne, nisu oni. Vidjet ću, ali mislim da je to uradio Zijad Turković“ - rekla je Ehlimana Delalić na Sudu, saznaje Avaz iz njenog okruženja.

Na prištinskom sudu bila su nezaobilazna pitanja o supruzi Zijada Turkovića, vođe zločinačke organizacije osuđenog na 40 godina zatvora zbog monstruoznih ubistava i teških krivičnih djela, Šejli Turković.


Zijad i Šejla Turković: Kriminalni dvojac involviran u Delalićevu likvidaciju?

Gospođa Delalić ispričala je da se njen suprug susreo sa Šejlom jednom u Turskoj te da ga je ona nekoliko puta zvala na telefon. Ehlimana je prvi put vidjela na turskom aerodromu kada se održavala Evrovizija 2004. godine.

Kako „Avaz“ saznaje, posebno zanimljiv dio svjedočenja Ehlimane Delalić pred Osnovnim sudom u Prištini bio je kada je opisivala zašto je rekla da ne vjeruje Šejli Turković i zašto smatra da Šejla sve laže.

Takvu izjavu Ramizova supruga ilustrirala je primjerom kada se Šejla pred njenom kućom pojavila, i to skoro tri godine poslije ubistva Ramiza Delalića:

- Bilo je to možda pet mjeseci poslije hapšenja Zijada Turkovića. Šejla je došla u moju baštu ispred kuće. Iznenadila sam se kada sam je vidjela. Kada sam je pitala zašto je došla, rekla je da mi je došla reći kako su Naser Kelmendi i Fahrudin Radončić naredili ubistvo mog muža. Pitala sam je zašto mi to nije ranije rekla, nego baš tada. Nisam htjela dalje s njom pričati o tome, jer sam shvatila da je sve što Šejla Turković govori samo obična laž! Nisam joj povjerovala jer je, između ostalog, došla tek poslije tri godine i zbog toga što joj uopće ništa ne vjerujem.

Šejline laži

Nakon dodatnih pitanja sudije, Ehlimana Delalić objasnila je da Šejla Turković, iako ju je jednom prilikom i ranije kratko srela, nijednom riječju nije spomenula Radončića i Kelmendija. Desilo se to prije hapšenja Zijada Turkovića.

- Tada mi nije uopće spomenula Ramizovo ubistvo, niti Radončića ni Kelmendija. Tek pet mjeseci poslije Zikinog hapšenja i tri godine poslije Ramizovog ubistva, došla je da mi nešto priča. Možda ona ima svoje lične motive za to - rekla je Ramizova supruga pred Sudom u Prištini.

Uz to, gospođa Delalić je, upitana zna li išta o tome kako je Šejla Turković, navodno, upozorila njenog supruga da mu prijeti opasnost, odgovorila da to nije tačno.

- Ramiz bi mi sigurno to rekao da je tačno. Jer tu se ne radi samo o njegovoj sigurnosti nego i mojoj i naše djece - dodala je Ehlimana, koju je zbog njenog kredibilnog iskaza pred prištinskim sudom Šejla Turković na Facebooku odmah brutalno oklevetala.

Pred prištinskim Osnovnim sudom Delalićeva supruga odgovarala je i na pitanja o Naseru Kelmendiju. Rekla je da ga je Ramiz spomenuo prvi put kada je bio u Turskoj, da ga je inače rijetko spominjao, a nikada u kontekstu dilera droge.

Delalić i Kelmendi

Potvrdila je da se Delalić pomirio s Kelmendijem na sastanku koji se desio nekoliko mjeseci prije njegovog ubistva. U organizaciji mirovnog susreta sudjelovao je Luli, prijatelj porodice Delalić iz Zagreba.

- Kada se Ramiz vratio sa sastanka, bio je raspoložen. Pitala sam ga kako je bilo, a on je rekao da je sve dobro prošlo i da je pomirenje s Kelmendijem dogovoreno. Primijetila sam da je zadovoljan, a ja sam mu rekla: „Hvala Bogu da je i ovo gotovo“ - ispričala je Delalić, saznajemo iz njenog okruženja.   

Nadalje, nakon što su joj postavljena dodatna pitanja, Ehlimana Delalić, kakoje Avaz uspio saznati, kazala je Sudu:

- Došla sam reći istinu. Želim da se otkriju ubice mog muža. Ne poznajem Kelmendija, ali poznajem Gashija. Čula sam mnogo loših stvari o Gashiju, a o čovjeku koji sjedi ovdje (Kelmendi, op. a.) nisam čula ništa loše.

Također, gospođa Delalić rekla je da joj, iako se tvrdi drugačije, Amir Pašić Faćo nikada nije kazao da je Naser Kelmendi naručio ili sudjelovao u ubistvu njenog muža. Kada su je pitali je li joj Faćo ikada spomenuo imena ljudi koji bi mogli stajati iza ubistva Ramiza Delalića, odgovorila je da je Pašić svojevremeno rekao da su njenog supruga ubili Gashi i Lirim Bytyi.

Inače, Ehlimana Delalić bila je svjedokinja Tužilaštva, ali je više nego jasno da su njeni odgovori praktično bili suprotni političkoj montaži Dubravka Čampare te Zijada i Šejle Turković. Oni mjesecima lažnim iskazima i internet-reakcijama pokušavaju ubistvo sarajevskog ratnog komandanta vezati ni manje ni više nego za Fahrudina Radončića.

Bytyqijev DNK

Nakon svega, potpuno je jasno da se, prema mišljenju njegove porodice, Delalić najviše brinuo zbog Zike Turkovića, čija uloga u ovom ubistvu, očito, namjerno nije razjašnjena.

Da podsjetimo javnost, Delalić je ubijen 2007. godine, a tada je Dubravko Čampara kao kantonalni tužilac na osnovu nađenog DNK raspisao Interpolovu potjernicu za Lirimom Bytyqijem.

Kada je prešao u Tužilaštvo BiH, Čampara je „slučaj Delalić“ opet uzeo sebi, „zaboravio“Bytyqijev DNK i ubistvo pokušava prebaciti na kriminalca Strahinju Rašetu.

Ekspertiza koja je predata Osnovnom sudu u Prištini pokazala je da DNK Strahinje Rašete uopće nije onaj koji je nađen na mjestu ubistva rahmetli Delalića. Također, ekspertiza nedvojbeno pokazuje da je na mjestu zločina pronađen samo DNK Bytyqijev, što materijalno dokazuje Čamparino kriminalno vođenje procesa i teške zloupotrebe službenog položaja koje svjesno čini.

Politički ostrašćenog Čamparu to ne sprečava da nastavlja „spin“ koji bi trebao naštetiti Radončiću, koji je bio rival SDA i predsjednički kandidat kojeg je na svaki način trebalo i treba srušiti.

Šejla nije izrazila ni sućut!

Ehlimana Delalić, kako saznaje “Avaz” u njenom okruženju, detaljno je govorila o Šejli, koja se predstavljala kao Ramizova prijateljica iako poslije njegovog ubistva nikada njegovoj porodici nije izrazila saučešće, čak ni poslala telegram sućuti niti je otišla na njegov posljednji ispraćaj.

Delalić nikada nije bio u lošim odnosima s Radončićem!

Tragom lažnih špekulacija Šejle Turković i Dubravka Čampare o navodnoj umiješanosti Fahrudina Radončića u Delalićevo ubistvo, Ehlimana Delalić posvjedočila je pred Osnovnim sudom u Prištini da njen muž nikada nije spominjao Radončića i da nikada nije imao ništa protiv njega.

Na pitanje tužioca je li njen suprug ikada govorio o Radončiću, jasno je odgovorila: “Ne.”

Odgovarajući na dodatna pitanja o odnosima između Radončića i Ramiza Delalića, gospođa Delalić je kazala:

- Ramiz nikada nije bio u lošim odnosima s Radončićem niti je ikada imao loše mišljenje o njemu. Isto tako, s njim nikada nije bio u konfliktu.

Upitana je li joj suprug ikada govorio o tome da je posjedovao dokumente o tome da je Radončić tobože radio za KOS, Ehlimana Delalić odgovorila je: „Nikad. Odgovorno tvrdim!“

Prema onom što je Ehlimana Delalić rekla najbližima, advokat je pitao je li Ramiz Delalić svojevremeno, navodno, bio u vezi s Radončićevom bivšom suprugom Azrom, prije nego što se udala za njega. I tu je dala jasan odgovor: „Odgovorno tvrdim da to nije tačno!“

Šejlin intervju niko nije primijetio

Ramiz je Ehlimani ispričao i kako ga je Šejla Turković tražila za intervju preko nekih ljudi. Tada su se prvi put upoznali. Zna da je ona tom prilikom odsjela u istom hotelu u kojem je Ćelo bio smješten u Turskoj.

Kada je objavljen u tabloidu „Express“, Ehlimana ga nije željela pročitati jer, kako se saznaje iz njenog okruženja, mislila je da bi je od toga samo dodatno zaboljela glava.

- Niko taj intervju nije ni spominjao niti ga je primijetio - rekla je gospođa Delalić, te posebno istakla da Šejla Turković nikada nije bila nikakva Ramizova prijateljica, kako se ona uporno lažno predstavlja.

Bio je vjernik i patriota, nije volio drogu

Jedno od pitanja Ehlimani bilo je i je li Ramiz bio religiozan i je li joj ikada govorio o drogi.

- Ramiz je bio vjernik, dobar čovjek, dobar muž i dobar otac. Bio je dobar prijatelj i pravi patriota. Ljudi su ga voljeli jer je bio pošten, nikada nije pio, a drogu posebno nije volio. Nikada nije imao nikakve veze s drogom - rekla je, između ostalog, gospođa Delalić te istakla da njen suprug nije imao puno prijatelja osim nje, djece, njegove majke i porodice.

Ramiz pomogao teško ranjenom Lekiću

U Čamparinoj optužnici rahmetli Ramiz Delalić dovodi se u vezu s ubistvom Selvera Lekića i pravi se verzija da je on stajao iza toga. No, Ehlimana Delalić je tokom svjedočenja potpuno pobila taj scenarij.

Na pitanje advokata je li njen suprug imao ikakve veze s ubistvom, odgovorila je:

- Ne, nije. Lekićeva porodica nikada nije krivila Ramiza za Selverovo ubistvo.

A na pitanje tužioca, Ehlimana Delalić rekla je da joj je suprug pričao da je bio u kafiću kada je Selver Lekić ubijen te mu je pokušao pomoći kada je vidio da su pucali u njega, a potom ga je svojim automobilom lično odvezao u bolnicu.

Ovaj detalj je proceduralno iznimno važan, jer je tužilac insinuirao da jedan od razloga Delalićevog ubistva može biti da je porodica Lekić tobože sumnjala na Delalića iako se odmah znalo da je ubica bio Mersudin Ćosović, koji je nedugo nakon toga uhvaćen u Srbiji, gdje je i osuđen na dugogodišnju kaznu zatvora.

Također, na pitanje tužioca je li joj Ramiz ikada spominjao Ekrema Lekića, odgovorila je da nije.

Autor: Istraživački tim Avaz.ba