Nacrt Rezolucije o Kosovu

U nacrtu Rezolucije koji je sastavila izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Urlike Lunaček ona se založila za viznu liberalizaciju, kao i za priznanje nezavisnosti Kosova od strane preostalih pet članica EU.

U Rezoluciji, koji treba da usvoji spoljnopolitički odbor EP, takođe se osuđuje odbacivanje zahtjeva za članstvo Kosova u UNESCO, "na osnovu aktivne opstrukcije Srbije", uz ocjenu da je to "suprotno privrženosti razvoju dobrosusjedskih odnosa", i konstatuje da je do toga došlo i zbog nedostatka jedinstva među zemljama članicama ove institucije. 
Nacrt Rezolucije pozdravlja napredak postignut tokom ove godine u postizanju dogovora u okviru procesa normalizacije odnosa Beorada i Prištine, posebno onih koji se odnose na uspostavljanje Zajednice srpskih opština, energetiku, most u Mitrovici, telekom, kao i sporazumi o osiguranju i pravosuđu. 
U tekstu se podržava nastavak posredovanja šefice evropske diplomatije u cilju normalizacije odnosa Srbije i Kosova, a evropska spoljnopolitička služba poziva da procjeni stanje primjene svih dosad postignutih sporazuma i o tome redovno izvještava EP, kao i parlamente Kosova i Srbije. 
Poziva se šefica evropske dplomatije da identifikuje nedostatke, a od strana se zahtjeva da ispune svoje obaveze. 
Pozdravlja se potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Kosovom 27. oktobra, kao prvi sporazumni odnos, i njegova brza ratifikacija od strane kosovske skupštine, te podvlači da taj dokument utire put za integraciju Kosova u EU, te pruža snažni podsticaj za implementaciju i institucionalizaciju reformi. 
Prijedlogom Rezolucijom se konstatuje odluka Ustavnog suda u vezi sa zaustavljanjem primjene zakonodavnih akata kada se radi o Zajednici srpskih opština (ZSO). 
Kako piše u nacrtu, EP očekuje od svih političkih snaga da iskoriste prednosti te suspenzije za nastavak parlamentarnog dijaloga i konstruktivno deluju u interesu zemlje, kao i demokratskih institucija i građana Kosova. 
U tekstu se, takođe, ističe da nasilje, uključujući i korišćenje suzavca u skupštini Kosova predstavlja neprihvatljih oblik protesta, te podvlači da izabrani članovi skupštine treba da se sastaju i razgovaraju uz puno poštovanje prema toj instituciji. EP izražava zabrinutost zbog nasilja i poziva zakonodavne vlasti da obave svoj posao u punoj saglasnosti sa krivičnim procedurama. 
U nacrtu Rezolucije se ohrabruje pet preostalih zemalja članica EU da priznaju nezavisnost Kosova, ističući da bi to dalje olakšalo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. 
Lunaček, u svom dokumentu, ukazuje da su kosovske vlasti preduzele mjere u cilju suzbijanja neregularne migracije sa Kosova i dodaje da kratkoročne mjere moraju biti propraćene socijalno-ekonomskim razvojem, stvaranjem radnih mjesta, te ističe da bi vizna liberalizacija takođe doprinijela smanjenju takve migracije. 
Prijedlogom Rezolucije se pozdravlja napredak u primjeni akcionog plana za postitanje liberalizacije viznog režima, te pozivaju vlasti da primjene par preostalih kriterijuma, a EP treba da podrži i pozove Savjet EU da odobri bezvizni režim čim EK ocjeni da su svi tehnički kriterijumi ispunjeni. 
Pozdravlja se usvajanje zakona o zaštiti od diskriminacije, ali istovremeno izražava zabrinutost zbog niskog nivoa istrage slučajeva govora mržnje, posebno usmjerene protiv pripadnika LGBT populacije i manjinskih zajednica na Kosovu. 
Izražava se zabrinutost zbog ekstremno ograničenog napretka u oblasti slobode izražavanja, te poziva na jačanje zaštite novinara, kao i istragu napada na predstavnike medija. 
Takođe se izražava zabrinutost EP zbog nedostatka znacajnog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. 
Kada je riječ o Specijalnom sudu Lunaček u svom predlogu Rezolucije konstatuje usvanje ustavnih amandmana u cilju uspostavljanja Specijalnog suda i poziva kosovsku vladu da finalizira pregovore sa Holandijom, kako bi rad te institucije mogao početi što prije. 
Takođe se podvlači značaj da se Kosovu dodjeli međunarodni pozovni broj što prije, jer bi to dalo "dodatnu vidljivost Kosovu". 
Isto tako se izražava žaljenje što je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, koji je, kako podsjeća, optužen za ratne zločine, bio pozvan u Prištinu od strane Kfora i da se međunarodne snage nisu o tome konsultovale sa kosovskim vlastima. 
S tim u vezi se Kfor poziva na saradnju sa kosovskim vlastima kako bi se izbjegla djelovanja koja bi mogla da povrede osjećanja žrtava i dodatno ugroze dijalog Beograda i Prištine.